Košice nezabudli na Bardejovčana Daniela Kukľu

849x
27. Marec 2018
Paraolympionik legendou svetového MMM
V metropole východu ocenili športové osobností Košíc za rok 2017. Hendikepovaný vozičkár z Bardejova Daniel Kukľa (54) je už legendou Medzinárodného maratónu mieru.
 
V roku 1981 na vozíku skončil po autonehode. V charakteristike oceneného sme sa dočítali, že rodák z Bardejova sa skutočne cíti ako Košičan. Môže za to MMM, na ktorom v našej metropole štartuje už od roku 1990. Na svojom prvom štarte skončil v kategórií vozičkárov na 6. mieste. No už o rok košický maratón vyhral a prvý v cieli bol štrnásťkrát. Na stupni víťazov, na druhom a treťom miesto, sa umiestnil na ďalších pretekoch 26-krát. Aj v roku 2017 nechýbal na pódiu, skončil na druhom mieste.
 
Zmysel života našiel nielen v športe. V roku 1985 začal športovú prípravu v atletických disciplínach, vrh guľou, hod diskom a oštepom. Presedlal na bicykel pre hendikepovaných športovcov. Na pretekárskom vozíčku, teraz už na vylepšenom handbajku, absolvoval niekoľko košických maratónov.
 
Vrcholom jeho tréningovej prípravy v mestskom bazéne či atletickej dráhe, bola účasť na Olympijských hrách v Sydney v roku 2000. Na ručnom bicykli skončil na 20. mieste. Bol reprezentantom na štyroch majstrovstvách sveta. Súťažil v Japonsku, USA, Spojených arabských emirátoch, či v mnohých krajinách Európy. V súčasností mu v našom meste najviac chýba atletická dráha a plaváreň.
(17:58, šč)
 
Diskusia
Pridať komentár