Krížová cesta na najmladšom sídlisku v Bardejove pritiahla tisícku ľudí

1562x
30. Marec 2018
Kresťania si pripomínajú smrť Ježiša Krista
 
Na Veľký piatok si kresťanská komunita pripomína deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista. V rímskokatolíckych chrámoch sa v tento deň neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Všetci veriaci sa postia od mäsitých pokrmov a najesť sa možno za deň len raz do sýtosti.
 
Je to deň osobitne zasvätený spomienke Ježišovho utrpenia a smrti na kríži. Je to deň pôstu, pokánia a jediný deň roka, keď sa neslávi eucharistická obeta.
 
Namiesto nej sa koná liturgia umučenia Pána, ktorá pozostáva z bohoslužby slova, slávnostnej modlitby veriacich, z poklony Svätému krížu a sv. prijímania. Ježišovu smrť nám pripomína aj liturgická farba – farba krvi.
 
V tento deň sa čítajú alebo spievajú pašie. Pamiatku na smrť Ježiša Krista na kríži si veriaci pripomínajú aj krížovou cestou.
 
Jedna sa uskutočnila aj na sídlisku Vinbarg, kde sa zišlo približne tisíc veriacich, aby pri štrnástich zastaveniach zaspomínali na Ježišovo utrpenie. Ďalšie stovky veriacich sa zišli priamo v meste, kde bola taktiež pripravená krížová cesta.
 
Postavy na krížovej ceste prišli k ľuďom bližšie a podelili sa o svoj pohľad na túto udalosť. Celá krížová cesta vyjadrila ĎAKUJEM Bohu za to, čo pre ľudí urobil. Mladí si pripravili osobné zamyslenia, sami sa tak lepšie pripravili na krížovú cestu a všetkým účastníkom ju pomohli prežiť sústredenejšie.
(20:08, red)
Diskusia
Pridať komentár