V Bardejove svietila radnica na modro

1000x
04. Apríl 2018
Bardejovská kapela Niečo navyše pripravila zaujímavý song
 
Radnica bola po roku opäť modrá 
 
Bardejovská mestská radnica sa v pondelok, 2.4.2018, vysvietila na modro. Mesto si tak týmto spôsobom pripomenulo Svetový deň povedomia o autizme. Ide o celosvetový projekt Rozsvieť modrú, ktorý je na Slovensku pod záštitou nadácie Filantropia.
 
V Bardejove je to druhý ročník akcie. Michaela Tóthová z občianskeho združenia nevyAUTuj AUTistu o akcii prezradila viac. „Minulý rok sme skúsili urobiť prvý ročník s tým, že sa nasvieti dominanta mesta a tento rok sme to vytiahli trochu na vyššiu úroveň s tým, že sme oslovili bardejovskú kapelu Niečo navyše, ktorá nám urobila hudbu a naspievala pesničku. Text pripravil pán Miroslav Vranský, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Myslím, že ten text vystihol všetko to, čo rodič zažíva v živote s autizmom.“
 
Pieseň mala na námestí premiéru a mamičky spolu s kapelou premýšľajú, že k nej natočia aj klip, kde hlavnými postavami by boli práve ich detičky s autizmom.
 
Ľudia si našli cestu na námestie 
 
Na Radničné námestie si našlo cestu zopár desiatok ľudí. Nešlo len o príbuzné rodiny, ale akciu prišli podporiť aj cudzí ľudia, dokonca sa pristavila aj jedna turistka z Ruska. 
 
OZ nevyAUTuj AUTistu ročne organizuje dve akcie. Jednou je spomínané nasvietenie budovy historickej radnice, druhou sú tvorivé dielne. „Ide o to, aby si detičky niečo vytvorili alebo sa len tak stretli, aby si zvykali, že nie sú sami, že majú kamarátov, ktorí majú taký istý problém a zažívajú to isté, čo oni,“ dopĺňa M. Tóthová.
 
Aj vďaka takýmto akciám sa autizmus dostáva viac do povedomia Bardejovčanov. Združenie plánuje do budúcna zviditeľniť problém autizmu rôznymi plagátmi o autizme a o tom, že môže byť rôzny a v rôznych formách. Poďakovanie patrí aj fotografovi Dariovi Zdziebkovi.
(19:51, red, foto: Darius Zdziebko)
 
Diskusia
Pridať komentár