Vodiči autobusov si prilepšia, mzdy pôjdu hore

935x
06. Apríl 2018
Prešovský kraj vyčlenil na prímestskú dopravu ďalších vyše 1,2 milióna eur
 
Podporil aj vyššie platy pre vodičov Prešovský samosprávny kraj dofinancuje straty v prímestskej doprave a podporí aj navýšenie miezd vodičov. Na tento účel zo svojho rozpočtu vyčlenil viac ako 1 267 000 eur.
 
Vodiči autobusov prímestskej dopravy v Prešovskom samosprávnom kraji budú lepšie mzdovo ohodnotení. S účinnosťou od 1. apríla do konca roka 2018 sa u štyroch dopravcov zvýši priemerná mesačná mzda vodičov o približne osem percent.
 
Úprava platov sa týka SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a BUS Karpaty. Po vzájomnej dohode kraja s dopravcami došlo k navýšeniu ekonomicky oprávneného nákladu (EON) o 0,03 eur na kilometer v položke mzdy.
 
Na tento účel samospráva vyčlenila zo svojho rozpočtu 635 tisíc eur. Mesačná mzda vodičov autobusov sa tak zvýši o zhruba 70 eur, priemerne z 871 eur na 941 eur.
 
Krajská samospráva vyčlenila ďalších vyše 632 tisíc eur na dofinancovanie strát, ktoré vznikli dopravcom v minulom roku za služby poskytované vo vnútroštátnej doprave. Tie súvisia najmä s vyššou cenou nafty. Náklady autobusových spoločností na zabezpečenie prímestskej dopravy sa vlani vyšplhali k takmer 33 miliónom eur.
 
Kraj na úhradu služieb vo verejnom záujme vynaložil približne 19,5 milióna eur. V minulom roku sa prímestskou autobusovou dopravou prepravilo viac ako 22 miliónov cestujúcich.
(18:24, D. Jeleňová)
 
Diskusia
Pridať komentár