Ako prebiehali posledné týždne a čo sa dialo v Bardejove

1173x
14. Apríl 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Ako prebiehali posledné týždne a čo sa dialo v Bardejove
Pietne miesto na Radničnom námestí pri studni
 
Pred viac ako mesiacom Slovenskom otriasla zdrvujúca správa. V rodinnom dome vo Veľkej Mači pri Galante boli brutálne zavraždení investi­gatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica, archeologička Martina Kušnírová. Ján Kuciak sa venoval kauzám spájaných s exministrom Jánom Počiatkom a vplyvnými podnikateľmi spájanými so stranou Smer a policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Ponúkame vám chronologický prehľad udalostí, ktoré nastali po tomto ohavnom čine na Slovensku a v našom meste.
 
25.2.2018 nedeľa – v nedeľu večer nachádza polícia v rodinnom dome vo Veľkej Mači mŕtve telá investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
 
26.2.2018 pondelok – o vražde sa dozvedajú médiá a verejnosť. Rodiny stratili s dvojicou kontakt v stredu 21.2.2018 večer, čo je v súčasnosti potvrdený termín vraždy. Policajný prezident Gašpar na tlačovej konferencii v ten istý deň vyslovuje predpoklad, že vražda súvisela s investigatívnou prácou novinára.
 
V Bardejove v parku Emila Korbu hŕstka Bardejovčanov prináša fotku zavraždených snúbencov a zapaľuje sviečky ako tichú spomienku na zosnulých.
 
27.2.2018 utorok – premiér Robert Fico za prítomnosti ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara detailne informuje o vyšetrovaní. Na stôl nechajú priniesť milión eur v hotovosti ako odmenu za informácie o vražde.
 
28.2.2018 streda – v ranných hodinách z utorka na stredu vychádza vo viacerých slovenských i zahraničných médiách nedokončený článok Jána Kuciaka, ktorý sa zaoberá pôsobením talianskej mafie na východnom Slovensku a prepojením na vládnu stranu Smer.
 
2.3.2018 piatok – v obci Gregorovce, odkiaľ pochádzala zavraždená Martina Kušnírová, sa o 15:00 koná pohreb. Martinu pochovajú v bielych svadobných šatách. Od 17.00 sa vo viacerých Slovenských i zahraničných mestách koná pietna spomienka, počas ktorej si cca 50 tisíc ľudí uctí pamiatku zavraždených.
 
V Bardejove si ľudia naďalej chodia uctiť pamiatku zosnulých do parku Emila Korbu, pamätné miesto sa medzičasom presúva k múru Johna Lennona.
 
4.3.2018 nedeľa – k aktuálnej situácii sa vyjadrujú traja najvyšší ústavný činitelia. Prezident Andrej Kiska žiada vo svojom prejave predčasné voľby alebo rozsiahlu rekonštrukciu vlády.
 
6.3.2018 utorok – redakcia Aktuality.sk upozorňuje na fakt, že o osobách podozrivých z prepojenia na taliansku mafiu bolo Slovensko informované Talianskom už pred piatimi rokmi.
 
8.3.2018 štvrtok – elitný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko na tlačovej konferencii oznamuje, že podáva trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňá­ka pre podozrenie zo sabotáže. Vasiľ Špirko informuje, ako mu nemenovaná osoba poskytla citlivé informácie týkajúce sa ministra Kaliňáka a bývalého ministra Jána Počiatka.
 
9.3.2018 piatok – prezident Kiska, premiér Fico a predseda NR SR Danko sa nevedia dohodnúť na spoločnej deklarácii o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Od 17.00 hod. sa konajú v mnohých Slovenských i zahraničných mestách zhromaždenia pod názvom „Postavme sa za slušné Slovensko“, ktoré žiadajú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy za účasti medzinárodných vyšetrovateľov. Podľa odhadov sa na zhromaždeniach schádza 100 až 120 tisíc ľudí.
 
V Bardejove sa verejné zhromaždenie koná na Radničnom námestí so začiatkom o 19.00. Po úvodnom príhovore jedného z organizátorov Martina Ceľucha a prečítaní listu brata zavraždeného Jána Kuciaka sa verejnosti za novinársku obec prihovára miestny inves­tigatívny novinár Mario Hudák. Nasleduje minúta ticha za zavraždených snúbencov. Zhromaždenie pokračuje vystúpením Fera Maxina z kultúrno-komunitného centra Bašta a Pavla Hudáka z občianskeho združenia Vita in suburbium.
 
Nasleduje príhovor mladej generácie v zastúpení Samuela Sabola. Ako poslední z rečníkov vystupujú zástupcovia cirkví Martin Uhriňák a Marián Martiček. Hudobne zhromaždenie dopĺňa vystúpenie mladej speváčky Timey Jazudekovej, v ktorom zaznie refrén najznámejšej novembrovej pesničky z roku 1989 Sľúbili sme si lásku. Zhromaždenie sa končí sviečkovým sprievodom okolo námestia a modlitbami za Slovensko. Počet zhromaždených sa odhaduje na 1000 ľudí.
 
12.3.2018 pondelok – minister vnútra Ka­liňák podáva demisiu. Médiá informujú o stále nových a nových prepojeniach politických špičiek vládnych strán na taliansku mafiu, o ktorej písal Ján Kuciak. Médiá začínajú spájať s mafiou aj Petra Chudíka, bývalého prešovského župana.
 
14.3.2018 streda – europoslanci, ktorí prišli na Slovensko v súvislosti s dvojnásobnou vraždou hovoria o nečinných orgánoch v trestnom konaní, konfliktoch záujmov ohrozujúcich nezávislé vyšetrovanie a spolitizovanom výbere prokurátorov a policajných nominantov. Fico v rámci obhajoby pred europoslancami hovorí o tom, že na východe Slovenska nič nie je.
 
15.3.2018 štvrtok – premiér Fico podáva de­misiu. Prezident Kiska poveruje zostavením novej vlády Petra Pellegriniho zo strany Smer.
 
16.3.2018 piatok – v mestách po celom Slovensku sa opäť konajú protesty. Účasť znova presahuje 100 tisíc ľudí.
 
V Bardejove sa oficiálne zhromaždenie nekoná. Napriek tomu sa od 17.00 v nepriaznivom počasí spontánne schádzajú na Radničnom námestí ľudia a zapaľujú sviečky pri studni, o ktorú je opretá veľká fotografia obetí dvojnásobnej vraždy. Počet takto zhro­maždených Bardejovčanov sa odhaduje na niekoľko desiatok.
 
19.3.2018 pondelok – novinári prinášajú nové informácie o prepojeniach talianskej mafie na východnom Slovensku už aj na lokálnych politikov Smeru, miestnu políciu a justíciu.
 
22.3.2018 štvrtok – po búrlivej situácii na politickej scéne prezident Kiska menuje novú vládu. Dôležitá je pre neho zhoda s Tomášom Druckerom na potrebe výmeny vedenia polície.
 
23.3.2018 piatok – Ani viac ako mesiac po vražde mladej dvojice sa neskončili obrovské celoštátne zhromaždenia. Ľudia si aj v tento piatok pripomínajú zavraždených snúbencov, protestujú aj proti mafii v štáte. Zhromaždenia sa konajú vo viac ako tridsiatich slovenských mestách i v zahraničí. Bratislavou napriek zrušenej akcii pochoduje 25 tisíc ľudí. Niekoľko tisíc ľudí demonštruje v Prešove.
 
V Bardejove sa opäť schádzajú ľudia, ktorí nie sú spokojní s riešením spoločenskej situácie. Zhromaždenie sa začína pár minút po 17.00 privítaním. Martin Ceľuch za organizátorov číta vyhlásenie bratislavských organizátorov, po ňom nasledujú úvodné príhovory novinára Maria Hudáka a Sue Šinaľovej, študentky žur­nalistiky z katedry žurnalistiky UKF v Nitre, kde pôsobil i zavraždený novinár.
 
V ďalšom bloku sa predstavuje Ľudmila Kolesárová, blogerka, zároveň pôsobiaca v neziskovej organizácii Dobrý Anjel a Jozef Jarina z Komunitnej nadácie Bardejov. Tretí vstup začína príhovorom Marianny Varjanovej z iniciatívy Ropa v Smilne, po ktorej k davu prehovorí mladá študentka Barbora Oršuľáková. Poslednú dvojicu rečníkov tvorí herec Mar­tin Juríček a Pavol Hudák, aktivista z občian­skeho združenia Vita in suburbium.
 
Rečníci vo svojich prejavoch spomínali i lokálne krivdy a neprávia a tiež apelovali na to, aby Barde­jovčania boli odvážni a prevajili svoj názor na dianie v krajine a meste. Hudobne podujatím sprevádza Martin Demský a hudobná skupina From the inside. Zhromaždenie je zakončené slovenskou hymnou a modlitbou za Slov­ensko. Počet zhromaždených Bardejovčanov sa odhaduje na niekoľko stoviek ľudí. Všetky zhromaždenia prebehli v pokojnom duchu.
(18:52, red, foto: F. Hažlinský)
 
Diskusia
Pridať komentár