Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch je opäť otvorená

1282x
20. Apríl 2018
Lávka opäť otvorená
 
Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch 
 
Jedna z najdlhších lávok na Slovensku - Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch, je od štvrtka 19. apríla 2018 opäť prístupná verejnosti. Lávka bola dlhšie uzatvorená z dôvodu jej poškodenia vplyvom poveternostných podmienok, ako aj z dôvodu opotrebovania materiálu. Bardejovské kúpele, a. s., ju v týchto dňoch opravili a môže tak opäť slúžiť verejnosti. Informoval o tom technický riaditeľ kúpeľov Jozef Bača.
 
,,Drevená lávka bola niekoľko mesiacov uzatvorená. K oprave sme pristúpili až teraz, lebo sme mali nachystaný materiál na opravu, ktorý musel prejsť procesom sušenia. Všetkým návštevníkom Bardejovských Kúpeľov sa ospravedlňujeme za dočasnú odstávku. Dúfame, že si lávku budú opäť užívať na prechádzky, ale aj na fotografovanie,“ povedal J. Bača.
 
Lávka priateľstva je dlhá 54,2 m a výška jej veže je 11,6 m. Autorom lávky je Ivar Otruba a do prevádzky bola uvedená v roku 2011. Svojou netradičnou dĺžkou sa stala jednou z dominánt kúpeľov a častým cieľom fotografovania. V čase otvorenia patrila medzi päť najdlhších drevených lávok na Slovensku.
 
Nárast klientov 
 
Bardejovské Kúpele majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov, okrem tradičnej liečby vnútorných ochorení pribudli do schváleného indikačného zoznamu choroby ženské, nervové a ochorenia pohybového aparátu. Bardejovské kúpele, a. s., majú teraz lôžkovú kapacitu v hlavnej sezóne viac ako 1000 lôžok, počet zamestnancov sa pohybuje od 245 do 290.
 
Vlani sa tu ubytovalo 27 170 klientov, čo predstavuje nárast oproti roku 2016 o 6,5 %. Priemerná dĺžka pobytu tu bola 9,5 dňa. Z ubytovaných klientov bolo až 95 % slovenských občanov a 5 % zahraničných klientov. Najviac ubytovaných bolo zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, v menšom množstve aj z Izraela, Nemecka a Maďarska. Počas letnej sezóny však majú kúpele veľa jednodňových návštevníkov, podľa štatistík je to zhruba 200 000 za rok.
 
Bardejovské Kúpele poskytujú služby predovšetkým pre obyvateľov Prešovského a Košického kraja, ktoré majú spolu 1,5 mil. obyvateľov. S výnimkou Vysokých Tatier nie je v celom zvyšku Prešovského kraja iný kongresový hotel s takou kapacitou ako tunajší hotel Alexander. Pre organizácie a firmy z Prešovského a Košického kraja sú tak kúpele ideálnou kongresovou a kúpeľnou destináciou.
 
Bardejovské kúpele, a. s. patria medzi špičku slovenského kúpeľníctva s dlhoročnou tradíciou. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch pochádza už z roku 1247, väčší rozmach kúpeľov nastal v prvej polovici 18. storočia. V kúpeľoch okrem rakúskej cisárovnej Alžbety (Sisi) pobýval aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.
(9:25, red)
 
František Kovaľ
20.04.2018 16:59
Konečne
Konečne ju opravili :D Už bolo načase veď bola nezebpečná ktovie ako dlho vydrží teraz či aspoň do zimy :D
Pridať komentár