Delegácia Mladého Bardejova – Mestského mládežníckeho parlamentu vo Varšave

726x
22. Apríl 2018
Zlomové stretnutia vo Varšave
 
Bardejovčania vo Varšave 
 
V druhej polovici apríla sa delegácia Mladého Bardejova – Mestského mládežníckeho parlamentu zúčastnila dvoch významných stretnutí vo Varšave v rámci projektu Mladí pre naše krajiny. Prvé stretnutie sa uskutočnilo na Veľvyslanectve SR vo Varšave s tajomníkom Radovanom Kollárom.
 
Hlavnou témou boli možnosti rozvoja spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom. Rokovania sa konkrétne dotkli aj neexistujúceho dopravného spojenia medzi Krynicou-Zdrój a Bardejovom a potencionálnej spolupráce na športových a kultúrnych podujatiach.
 
Poľsko je na vyššej úrovni 
 
Konsenzus padol aj v téme, že participácia mládeže v Poľsku je na vyššej úrovni aj vďaka zákone o mládežníckych parlamentoch, ktorý na Slovensku chýba. Milou súčasťou stretnutia bolo odovzdávanie darov, ktoré putovali aj do rúk bardejovského rodáka, pána tajomníka Pavla Popjaka. Obe strany vyjadrili ochotu zlepšiť súčasný stav tak, aby zo zmien mohli v budúcnosti ťažiť všetci obyvatelia regiónu.
 
Druhé stretnutie prebiehalo v Sejme Rzeczypospolitej Polskiej, kde sa stretlo viac ako 250 zástupcov mládežníckych parlamentov, spolu s nimi aj niekoľko primátorov z celého Poľska. Konferencia sa niesla v duchu stého výročia nezávislosti Poľska. Účastníkom sa prostredníctvom listu prihovoril prezident Andrzej Duda, premiér Mateusz Morawiecki (PiS), osobne Piotr Gliński (PiS), minister kultúry a iní významní hostia.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu: 
Za najlepšie parlamenty roku boli vyhlásené MRM Zielona Góra, Poznaň a Piaseczno. Vrcholom programu bolo predstavenie dokumentu, štúdie o 408 mládežníckych parlamentoch v Poľsku. Delegácia získala informácie o zaujímavých projektoch, ktoré by mohli zlepšiť život v našich mestách a zároveň nadviazala novú spoluprácu so severnými kolegami.
 
Nový impulz do budúcna 
 
Aj pri tejto príležitosti sa mladí Bardejovčania osobne stretli s poslancami sejmu. Časť delegácie mala možnosť stretnúť sa s bývalou premiérkou. Týmto významným projektom práca bardejovského mládežníckeho parlamentu dostala celkom nový impulz do budúcna. Nasledujúce týždne venuje MB-MMP kompletizovaniu poznatkov, ktoré následne predstaví mládežníckym parlamentom na Slovensku.
 
Projekt podporila Komunitná nadácia Bardejov, Mesto Bardejov a Veľvyslanectvo SR vo Varšave. Na jeho realizácií sa taktiež pričinili Jakub Boruv, predseda MB-MMP, Kaja Gagatek, predsedníčka MRM Krynica-Zdrój, a ďalšie zainteresované organizácie.
(19:54. JB, foto: P. Kokinda)
Diskusia
Pridať komentár