Školský aj klubový šport v tieni záujmov?

1273x
06. Máj 2018
Uspieť v krajskej súťaží bude čoraz ťažšie
 
V tomto období školského roka vrcholia mnohé školské športové súťaže základných a stredných škôl. Účasť družstiev i jednotlivcov zaostáva a ich výkonnosť je čoraz slabšia. V nemalej miere mu čiastočne pomáhajú športové kluby, alebo oddiely. Výrazne sa podieľajú aj rodičia, ktorí majú záujem o výkonnostný rast potomkov.
 
Súťaže organizuje Ministerstvo školstva SR a jedným dychom treba zvýrazniť, že s minimálnou finančnou podporou. Výborné umiestnenie v krajskej súťaží stredných škôl Prešovského kraja dosiahlo družstvo basketbalistiek z Gymnázia Leonarda Stöckela Bardejov.
 
V Starej Ľubovní po finálovej prehre s Popradom 29:25 skončili na druhom mieste. Všetky dievčatá prešli základnou športovou prípravou v Basketbalovom klube mladých a hrajú v celoštátnej klubovej 1. lige žien a junioriek. O dobrú reprezentáciu okresu sa pričinili: Fedášová, Fellegiová, Ferková, Gmitterová, Kollárová, Lemešová, Pekárová, Puzderová, Ratvajská, Ristvejová, Stachurová, Žáková.
 
Stáva sa, že učitelia radšej s deťmi nenastúpia na okresné kolo. Lebo detí nevedia hrať a nechcú robiť hanbu
 
Tréner BKM Pavol Pekár nevie pochopiť, že keď v klube vychovajú reprezentantku školy, nikto si to nevšimne: „V podstate všetky dievčatá začínali s basketbalom v našom klube od ZŠ. Od mala sa u nás učili hrať. Aj keď nevyhrali, potešilo ich to a pochválili sa na tréningu. Škola má úspech, ale nikto nám ani ruku nepodal, či už z učiteľov telesnej výchovy, alebo z vedenia. Za tie roky som si na to zvykol. Keď boli na základnej škole, tak tretia ZŠ vyhrávala, trénoval som ich. Stáva sa, že učitelia radšej s deťmi nenastúpia na okresné kolo. Lebo detí nevedia hrať a nechcú robiť hanbu. Chváliť sa cudzím perím sa nesluší. Každého trénera i klub by potešilo, keby mu niekto poďakoval, že vychoval hráčky, ktoré dobre reprezentujú školu.“
 
Okresné kolo v kategórií žiačok základných škôl vyhrali basketbalistky zo ZŠ a MŠ Pod Vinbargom pod vedením učiteľky telesnej výchovy Zlatice Slezákovej.
 
Konečné poradie: 1. ZŠ a MŠ Pod Vinbargom, 2. ZŠ Komenského, 3. ZŠ Vinbarg, 4. ZŠ B. Krpelca, 5. ZŠ Wolkerova, 6. ZŠ Pod Papierňou, 7. ZŠ Hertník.
(15:22, šč)
Diskusia
Pridať komentár