Žiaci zo ZŠ na Komenského ulici prežívajú rôzne príbehy cez knihy i školské časopisy

961x
13. Máj 2018
Rozprávkové dopoludnie mladých spisovateľov s predškolákmi
Ďalšia skvelá akcia žiakov zaujala 
 
Hovorí sa, že knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta. Skrz rôzne príbehy a hlavné postavy prežijeme na krídlach fantázie tisícky životov. Aj žiaci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove prežívajú rôzne príbehy cez knihy i školské časopisy, ktoré čítajú.
 
Tentokrát sa však z malých čitateľov stali spisovatelia. Počas hodín slovenského jazyka tvorili svoje prvé rozprávkové knihy. A hádajte, čoho sa týkala hlavná myšlienka príbehov mladých debutantov, keď naša škola oslavuje svoje krásne jubileum? Samozrejme, podmienka príbehu spočívala v akomkoľvek prepojení so školou. A ako sa hovorí, koľko hláv, toľko rozumu, v našom prípade koľko hláv, toľko fantázie.
 
Spod priam dymiacich sa pier súbežne vznikali tie najmilšie koncepty. Žiaci do nich zapracovali napätie, témy priateľstva, poučenie i nadprirodzené javy. Postupne sme tak spoznali dinosaura Šaňa, ktorý sa nechcel učiť, strašidelnú školu upírov a duchov, šikovného študenta, ktorý vymyslel ako sa stať neviditeľným i to, čo škole môže spôsobiť vírus v počítači.
 
Zarezonovala aj dôležitosť dobrých vzťahov v triede, ale tiež vzájomná pomoc, ktorej sa v lesnej škole naučil malý cvrček. Zistili sme, že naša škola, aj keď má už štyridsať rokov, je silná a ochráni nás aj pred tornádom či zlým drakom. A tak sme textu pridali ešte ilustrácie a v rukách držali svoje prvé knižné debuty.
 
Avšak, kde nájsť čitateľov? Za odpoveďou sme nešli ďaleko, konkrétne len pár metrov od školy. V Materskej škôlke Kvapôčka na Komenského 24 v Bardejove už na nás čakali dve triedy predškolákov, ktorým sú knihy naozaj blízke. Rozdelili sme si ich teda do štyroch skupín, pretože ich úlohou nebolo iba počúvať, ale aj poriadne sa sústrediť.
 
Naši spisovatelia si totiž po prezentácii každej knihy pripravili aj kvíz s otázkami z obsahu. A mnoho z otázok bolo naozaj záludných. Margarétky a slniečka tak nielen počúvali, ale aj súťažili.
 
Za šťastných víťazných pokrikov v čitateľskom kole ukázali, že sú naozaj doma, počúvajú s porozumením a nedajú sa pomýliť. V druhom -hudobnom kole sa traja spisovatelia odprezentovali ako nádejní flautisti.
 
V rámci záujmového útvaru Hravá flauta, s pani učiteľkou Mgr. Alenou Matiašovou nacvičili pre predškolákov milé detské piesne, ktoré opäť zdolávali kvízovou formou.
 
Predškoláci tak ukázali nielen svoj um a šikovnosť, ale zároveň potvrdili skvelú prácu pani učiteliek, ktoré sa im denno-denne venujú a tým napredujú v rôznych oblastiach. Spoločne so školákmi sa tak hravou, no náučnou formou vzájomne potešili a obohatili.
 
Aj toto je jednou z možností, ako rozvíjať vzťah ku knihám, malých či veľkých. Určite nie je závislá od kvantity, na čom ale skutočne záleží je radosť z toho, čo robíme. Pretože len tá dodá každému výsledku pečať spokojnosti i motivácie opätovne ju spolu prežívať.
(20:26, A. Tribusová, ZŠ KOM)
Diskusia
Pridať komentár