J. Jarina: Šesť príkladov z každodennej praxe

1482x
28. Máj 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Prispejeme k slušnejšej krajine?
Jozef Jarina
 
Posledné týždne, resp. udalosti počas nich na Slovensku nastavili zrkadlo nám všetkým v akej spoločnosti žijeme. Jedni zneužívajú svoje postavenie v spoločnosti na úkor nás ostatných a neváhajú sa kvôli nelegálnemu a nemorálnemu zbohatnutiu spojiť a spolupracovať aj s kriminálnikmi.
 
Zarážajúce je pri tom sledovať, že ani pri takýchto dostatočne evidentných zisteniach prepojenia moci s mafiánskymi kruhmi a nasledujúcich prejavoch arogancie moci voči nám občanom nestratili ich politické strany výraznú podporu, akú by normálny človek očakával.
 
Túto smutnú skutočnosť si vysvetľujem nasledovnými javmi, ktoré stále nie sú každodennou výbavou nás občanov i verejných činiteľov. Použijem príklady, ktoré poznám z každodennej praxe:
 
1. Chýba nám väčšia osobná odvaha a statočnosť v každodennom pracovnom a verejnom živote. Najvýraznejšie sa tento fakt prejavuje v školskom prostredí. Výsledkom, resp. potvrdením tohto konštatovania je smutná skutočnosť, že posledné dve volebné školské obdobia na bardejovských školách nebolo viac kandidátov na post riaditeľa školy, ako jeden...
 
2. Nedostatočne rozlišujeme reálny spoločenský status a morálnu hodnotu podnikateľa, ktorý podniká poctivo a statočne a správa sa k zamestnancom korektne a spravodlivo na rozdiel od podnikateľa, ktorý svoj majetok a financie nadobudol nekalým spôsobom a zákazky získava nie na otvorenom trhu, ale je napojený nekorektne, často aj kriminálne na verejné zdroje.
 
Boli sme ľahostajní 
 
3. Boli sme ľahostajní k dianiu vo verejnom živote, ako keby od správania verejných činiteľov a ich spôsobu vykonávania moci nezávisela kvalita našich životov. Pri tomto konštatovaní som použil minulý čas v nádeji, že za posledné týždne sme ako spoločnosť dospeli a už menej veríme mýtusu, ktorý vyjadruje veta: „aj tak sa nič nezmení“.
 
4. Ako člen miestneho zastupiteľstva môžem skonštatovať, že väčšina poslancov nielen v obciach, ale aj v mestách z rôznych dôvodov rezignovala na využívanie svojich kompetencií v zastupiteľstve. V zastupiteľstvách tiež často absentuje reálna práca v poslaneckých kluboch, aby napr. skupinovo presadzovali návrhy a podnety občanov, na ktorých sa zhodnú.
 
5. Na druhej strane - občania sa v našich obciach a mestách len v minimálnej miere zúčastňujú na zasadaniach miestneho zastupiteľstva.
 
6. Pri závažných porušeniach zákona zo strany tých, ktorí majú dbať na ich dodržiavanie sa v zdravej demokratickej spoločnosti očakáva jasné stanovisko aj od cirkví. Až na pár osamelých výnimiek, som túto úlohu cirkvi na Slovensku už dve desaťročia nezaregistroval.
 
Pri tomto konštatovaní však musím povedať, že veľmi oceňujem (určite nielen ja) vyhlásenie členov Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku niekoľko dní po šokujúcej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, v ktorom priznávajú svoj diel zodpovednosti za tento stav v spoločnosti. Konštatujú, že boli príliš pasívni, pomýlení, pohodlní a ustráchaní.
 
Udalosti posledných týždňov boli veľmi dôležitým dôvodom, aby sme sa, ako občania demokratickej spoločnosti, zbavili týchto vlastností. Novembrové komunálne voľby budú toho vhodným indikátorom...
(15:09, J. Jarina, Komunitná nadácia Bardejov)
 
Diskusia
Pridať komentár