Členovia Differentu získali prvé miesto za komunitný rozvoj!

1520x
04. Jún 2018
Za rozvíjajúce kultúrne a komunitné aktivity
Bardejovčania si prevzali ocenenie 
 
V závere mája sa v bratislavskej Starej tržnici konal galavečer udeľovania Cien Nadácie Orange, kde v rámci kategórie komunitný rozvoj bolo nominované aj občianske združenie Different, ktoré v historickej budove Hrubej bašty v Bardejove spravuje a prevádzkuje kultúrno-komunitné centrum Bašta.
 
Na už deviatom ročníku udeľovala Nadácia Orange ceny v troch kategóriách: komunitný rozvoj, vzdelávanie a sociálna inklúzia. V rámci kategórie komunitný rozvoj si členovia Different – občianske združenie odniesli skvelé 1. miesto za to, že „systematicky rozvíjajú kultúrne a komunitné aktivity v Bardejove a okolí, rozvíjajú dobrovoľníctvo, mobilizujú k aktívnemu zapájaniu rôznych cieľových skupín do identifikácie ich potrieb a prinášajú množstvo aktivít v priestore predtým dlhodobo opustenej Hrubej Bašty, dnešného kultúrno-komunitného centra Bašta.“
 
Bašta – kultúrno-komunitné centrum je výnimočný priestor, o ktorý sa členovia Differentu príkladne starajú od roku 2012. Dovtedy to bol dlhodobo nevyužívaný a opustený objekt, ktorému sa rozhodli dať znova život a dušu. Hrubú baštu tak postupne pripojili na inžinierske siete, zaviedli tam elektrinu, postavili toaletu, objekt zbavili nánosov prachu a špiny.
 
Na jar minulého roka zapojili do prác aj komunitu aktívnych Bardejovčanov, kedy spoločne a dobrovoľnícky zrekonštruovali celé prvé poschodie do podoby celoročne fungujúceho kultúrno-komunitného centra Bašta, ktoré dnes Bardejovčanom ponúka pestrý program kultúrnych podujatí.
 
Od divadelných predstavení, koncertov rôznych žánrov, filmových premietaní kina Kameň, diskusií, umeleckých výstav, obľúbených súťažných kvízov, búrz, festivalov, cestovateľských prezentácií, literárnych večerov až po pravidelné piatkové Herne pre deti a tzv. rodinné nedele, kde pripravujú program práve pre tých najmenších.
 
Priestory Bašty otvorili aj pre iné občianske združenia, či aktívnych ľudí, ktorí program pre bardejovskú verejnosť dopĺňajú o napr. programátorský Web Element, kreatívne večery, architektonické konferencie, výstavy, diskusie Reflektor, Pecha Kucha Night prezentácie, workshopy či festivaly.
 
Druhé miesto Ceny Nadácie Orange získalo Dlhovekosť, o. z. z obce Vinosady v okrese Pezinok za aktivity v oblasti farmárstva, včelárstva, ochrany životného prostredia a uchovávania miestnych tradícií a remesiel.
 
Tretie miesto získalo OZ AlterNativa z Brdárky za dlhodobú prácu v oblasti ochrany životného prostredia a udržateľného rozvoja lokálnej komunity využitím princípov permakultúry.
 
Cena Nadácie Orange je prestížne ocenenie, ktoré mimovládnym organizáciám udeľuje Nadácia Orange od roku 2009. O Cenu sa môžu uchádzať výnimočné mimovládne organizácie dlhodobo pôsobiace v jednej zo strategických oblastí Nadácie Orange, v ktorej dosahujú významné výsledky a pozitívne zmeny.
 
Touto formou im Nadácia Orange vyslovuje verejné uznanie za líderstvo, odvahu, dlhodobé pôsobenie a prínos v oblastiach, ktorým sa aj sama prioritne venujem: vzdelávanie, komunitný rozvoj a sociálna inklúzia.
(17:28, M. Potanovičová)
 
Diskusia
Pridať komentár