Najlepšou jazykovou školou na Slovensku je Inštitút cudzích jazykov Bardejov

2452x
11. Jún 2018
Škola bola mnohokrát ocenená 
Rozsiahla reportáž 
 
Vznik súkromnej jazykovej školy Inštitút cudzích jazykov sa spája s menom amerického lektora Arthura Breiskeho. Art Breisky je absolventom univerzity Stanford a bývalým americkým diplomatom, ktorý do Bardejova prišiel rok po nežnej revolúcii. Od svojho príchodu sa začal venovať komunite.
 
Založil Úniu anglicky hovoriacich, ktorej hlavným poslaním bolo pomáhať ľuďom stretávať sa a používať angličtinu v dennom živote. V Hornošarišskom osvetovom stredisku sa pravidelne konali tematicky zamerané stretnutia, na ktorých mali všetci prítomní možnosť v príjemnej atmosfére rozprávať anglicky a tak si svoju angličtinu udržiavať a rozvíjať ju ďalej.
 
Prvá súkromná jazyková škola na území Bardejova 
 
Už o rok neskôr, v roku 1991, Arthur Breisky založil prvú súkromnú jazykovú školu na území mesta. O tri roky začal fungovať jeho program jednoročného štipendijného stredoškolského štúdia na školách v Spojených štátoch. Z Bardejova vyslal na toto štúdium dokopy 52 študentov. Na začiatku deväťdesiatych rokov vznikol v spojení s anglickým jazykom veľký „boom“.
 
Tešili sa žiaci i učitelia, ktorí po povinnom štúdiu ruštiny mohli učiť aj angličtinu. Zo začiatku Prvá súkromná jazyková škola, ako sa v tej dobe volala, vyučovala iba anglický jazyk, neskôr začala vyučovať aj francúzsky, nemecký, taliansky a španielsky jazyk.
 
Súkromná jazyková škola Inštitút cudzích jazykov je jednou z mála jazykových škôl, ktoré splnením kritérií kvality boli zaradené do siete škôl ministerstva školstva.
 
„Škola za svoju dlhoročnú prácu bola ocenená mnoho krát, čo nás veľmi teší. Prvé ocenenie prišlo v roku 2012, keď sme sa stali najlepšou jazykovou školou v Prešovskom kraji. Až do roku 2017 si držíme titul najlepšia jazyková škola Slovenska. Nie je ľahké získať titul, ale je oveľa ťažšie ho obhájiť,“ uviedla riaditeľka školy Marta Breisky.
 
Najvyššie štátne vyznamenanie
 
Ocenený bol aj samotný zakladateľ školy, Art Breisky. V roku 2010 dostal Cenu primátora mesta Bardejov a o päť rokov neskôr získal najvyššie štátne vyznamenanie z ministerstva školstva – Veľkú medailu svätého Gorazda za mimoriadne výsledky dosiahnuté vo vyučovaní angličtiny a propagáciu slovenského školstva vo svete.
 
V roku 2017 bola škola poctená ďalším ocenením – Cenou riaditeľa Gymnázia Leonarda Stockela v Bardejove – za významnú podporu výchovy a vzdelávania. Inštitút cudzích jazykov Bardejov používa na vyučovanie cudzích jazykov dve metódy – tradičnú a priamu. Aký je medzi nimi rozdiel?
 
Rozvíjajú sa všetky zručnosti 
 
„Tradičná metóda je klasická metóda, ktorou sa vyučuje na základných a stredných školách. Rozvíjajú sa všetky štyri zručnosti – písanie, čítanie s porozumením, posluch a rozprávanie. Na rozprávanie neostáva až tak veľa času. Touto metódou sa vyučuje iba angličtina. Školský rok sa delí na dva polroky, semestre, jesenný a jarný. Vyučovanie je dvakrát do týždňa. Dvakrát po 60 minút. Dôraz sa kladie na gramatiku a na posluch s porozumením,“ pokračovala M. Breisky.
 
Priama metóda spočíva v učení sa cudzieho jazyka ako svojho vlastného. Najprv študenti počúvajú a až potom začínajú rozprávať.
 
„Treťou aktivitou, ktorú na hodine precvičujeme, je čítanie a ako posledná aktivita je písanie. Takže sa učia jazyk nielen používať v ústnom prejave, ale aj čítať a písať. Rozprávajú 50 minút na hodine, čo je hodina určená deťom tak, že riadeným spôsobom odpovedajú na otázky lektora v jazyku, ktorý sa učia. Celá metóda je postavená na tom, že sa veľmi veľa opakuje – to, čo sa naučia na jednej hodine, ešte minimálne na dvoch hodinách opakujú, preto, aby sa látku, slovíčka a gramatické väzby naučili spamäti,“ ozrejmila zástupkyňa riaditeľky Jana Vasilišinová.
 
Horná veková hranica neexistuje 
 
Dôležité je, že študenti rozprávajú a neboja sa rozprávať v cudzom jazyku. Inštitút cudzích jazykov navštevujú deti približne od deviatich rokov. Horná veková hranica neexistuje. Na škole vyučuje osemnásť skúsených lektorov, ktorí žili, študovali alebo pracovali v zahraničí. Niekoľkokrát do roka sú k dispozícii ukážkové hodiny, na ktorých si potenciálni študenti zadarmo vyskúšajú, ako prebieha vyučovanie.
 
„Tí, ktorých ukážková hodina osloví, ostávajú a píšu testy a na základe výsledkov sú zaradení do vedomostných úrovní. Deti študujú v šiestich vedomostných úrovniach a začínajú od úplných začiatočníkov až po deti, ktoré sú používateľmi jazyka a nie je problém jazyk používať. Dospelí študujú v dvanástich jazykových úrovniach a je to delené podobne ako u detí,“ pokračovala Vasilišinová.
 
Získavajú certifikát o znalosti jazyka 
 
Po ukončení každej úrovne majú študenti možnosť bezplatne si napísať test a ak sú úspešní, získavajú certifikát o znalosti jazyka. A prečo by si mali budúci študenti vybrať práve Inštitút cudzích jazykov v Bardejove? Odpovedá riaditeľka školy.
 
„Pretože máme skvelých učiteľov, ktorí rozprávajú cudzím jazykom s ľahkosťou a radi. Na Inštitúte cudzích jazykov vyučujú nie preto, že musia, ale preto, že chcú a že ich to baví. Ak nás niečo baví, tak potom sme v tom aj dobrí. Myslím si, že to isté sa dá povedať aj o našich študentoch. Nechodia tu preto, že musia, ale preto, že chcú.“
(17:44, L. Urbán)
 
Diskusia
Pridať komentár