Výrazné zmeny v nemocnici, menia sa názvy, otváracie hodiny a za pohotovosť si zaplatíte

8294x
21. Jún 2018
Zmeny od prvého júla v dôsledku nových zákonov, ktoré prijala národná rada
Od prvého júla nastanú zmeny na základe zmien v zákonoch, ktoré schválila NR SR 
 
Od prvého júla začnú platiť zmeny v pohotovostiach v zdravotníckych zariadeniach. Výnimkou nebude ani bardejovská nemocnica. Doposiaľ boli pohotovosti rozdelené na Lekársku službu prvej pomoci – LSPP (v ambulancii) a Ústavnú pohotovostnú službu – ÚPS (v nemocnici).
 
Obe boli otvorené počas celej noci, od 16.00 hod. do 7.00 hod. Po novom však nastanú zmeny, o ktorých je potrebné vedieť.
 
Prvou zmenou budú nové názvy – LSPP pre dospelých a LSPP pre deti a dorast a zubná sa mení na Ambulantnú pohotovostnú službu (APS) pre dospelých a APS pre deti a dorast a zubná.
 
„Nášho okresu sa týka APS pre dospelých a APS pre deti a dorast. Zubná bude najbližšie v Prešove a v Poprade, tie dve budú pre celý Prešovský samosprávny kraj,“ uviedol pre portál ahoj bardejov.sk riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko.
 
APS je taká zdravotná starostlivosť, ktorá bezprostredne neohrozuje život pacienta. Chirurgická pohotovosť, Interná pohotovosť a Neurologická pohotovosť budú pod názvom Urgentný príjem (UP).
 
Detská pohotovosť, Gynekologická pohotovosť a Psychiatrická pohotovosť budú premenované na Ústavnú pohotovostnú službu (ÚPS).
 
Ambulantná pohotovostná služba do 22.00 hod. 
 
Druhou zmenou budú ordinačné hodiny. Ambulantná pohotovostná služba bude k dispozícii počas pracovných dní od 16.00 do 22.00 hod., počas víkendov a sviatkov od 7.00 do 22.00 hod.
 
Urgentný príjem a Ústavná pohotovostná služba bude otvorená v pracovných dňoch od 16.00 do 7.00 hod. a počas víkendov a sviatkov nepretržite.
 
Príjmová Interná, Detská, Neurologická, Chirurgická, Gynekologická a Psychiatrická ambulancia počas pracovných dní od 7.30 do 16.00 hod.
 
Za pohotovosť si zaplatíte, no ak pôjde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, poplatok sa vyberať nebude 
 
Treťou zmenou budú poplatky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Pri návšteve lekára APS zaplatíte 2 eurá, pri každej návšteve ÚPS a UP to bude 10 eur.
 
Ak bol poistenec k poskytovateľovi ÚPS a UP odoslaný bezprostredne po poskytnutí APS – poplatok bude 2 eurá. Od poplatku budú oslobodení pacienti – ak ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť alebo ak sú oslobodení v zmysle platného zákona.
 
„Od povinnosti úhrady 10 eur za návštevu ÚPS a UP sú oslobodení poistenci – v súvislosti s úrazom bezprostredne po jeho vzniku (neplatí, ak vznikol v dôsledku použitia alkoholu, alebo návykovej látky, musí to byť však preukázateľné), ak poskytovanie zdravotnej starostlivosti trvalo viac ako dve hodiny, ak následne bol poistenec prijatý do ústavnej starostlivosti (ak nie je poistený, hradí poskytnutie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu), ak ide o poskytovanie starostlivosti súvisiace s tehotenstvom či ak je nositeľom ocenenia najmenej Zlatej Janského plakety,“ dodal riaditeľ nemocnice M. Petko.
 
Stačí zazvoniť 
 
V nemocnici sú osadené nové informačné tabule, ktoré budú pacientov podrobne navigovať. Po 22.00 hod. sa bude chodiť na ÚPS a UP, informácie dostanú pacienti na informáciach, k dispozícii je zvonček, na ktorý bude potrebné zazvoniť a informátori už pacienta usmernia. 
(21:11, red)
Mária Greššová
23.06.2018 08:48
Info
Ďakujem veľmi za tento článok veľmi pekne napísané a zrozumiteľné pomohol mi pochopiť ako bude vyzerať pohotovosť v bj od júla
Pridať komentár