Čo si v Bardejove treba pozrieť?

1825x
24. Jún 2018
Keškovanie, Legendárium alebo Spoznajme Bardejov zábavnou formou
Čo je keškovanie
 
Si tak idem minule po námestí a taká skupinka mládeže sa na moje prekvapenie veľmi zaujímala o zvony pri kostole. Obzerali si ich z každej strany, chodili okolo nich, zhýnali sa akoby chceli zvony nedajbože podvihnúť, či niečo pod nimi nie je. Napadlo mi: „Keho peruna tam hľadáš?“. Reku sadnem si a dolížem zmrzlinu na lavičke a budem toto divadlo pozorovať.
 
No a dobre mi tak. Lebo až teraz v „rokoch Kristovych“ svojho života som prvý krát začula slovo KEŠKY (Inak, aj vám pripadá to slovo nechutné?).
 
Keškovanie (Geocaching) alebo „hľadanie pokladov“
 
Pre takých neznalcov, ako som bola ja, teda vysvetlím, o čo ide. Nie je to na škodu vedieť, lebo keškovanie je, zdá sa, mnohonásobne zaujímavejšie, ako samotná turistika. A tu v Bardejove, len v okolí 5 km, je umiestnených 47 kešiek (dalo by sa povedať aj pokladov). Tak hor sa do ich hľadania!
 
Pojem geocaching (čítaj geokešing) vznikol zložením dvoch slov geo (zem) a cache (skrýša). Je to teda nejaká skrýša ukrytá na Zemi, väčšinou na nejakom peknom, zaujímavom mieste.
 
Tých skrýši je k dnešnému dňu na celej zemeguli aktívnych okolo 1,5 milióna. Je to vlastne hra o hľadaní pokladov. Spája turistiku, moderné technológie, interaktivitu, spoznávanie zaujímavých miest a napĺňa odvekú ľudskú túžbu nájsť nejaký poklad, je naozaj super zábavou pre celú rodinu a pre všetky vekové skupiny.
 
Každá z týchto skrýš má na internete na stránke www.geocaching.com svoju vlastnú stránku, kde sa dozvieme všetky podstatné informácie: popis miesta, ktorému je daná keška venovaná, kto ju založil, fotografie, komentáre hľadačov a iné. Avšak to najdôležitejšie, na čo nemôžeme zabudnúť sú GPS súradnice miesta.
 
Takže na to, aby ste sa mohli stať „hľadačmi pokladov“ je nevyhnutné vlastniť GPS zariadenie s potrebným softvérovým vybavením (minimálne aspoň kompasom, ktorý vás k súradniciam navedie).
 
Pravidlá tejto hry sú jednoduché. Na už spomínanej stránke www.geocaching.com (resp. jej slovenskej obnože www.geocaching.sk) si po registrácii vyberiete kešku, ktorú chcete ísť hľadať, odpíšete si jej súradnice a idete na to. Samotná keška musí byť umiestnená na verejne prístupnom mieste, nie na súkromnom pozemku.
 
Jej prevedenie väčšinou tvorí vodotesná krabička so zápisníčkom a rôznymi predmetmi (napr. hračky z kinderiek). Po jej nájdení sa zapíšete do zápisníčka (tzv. logbook), kde zanecháte svoje pocity, príbeh z hľadania.
 
Platí pravidlo, že z krabičky si môžte zobrať hociktorú vec, avšak mali by ste tam miesto nej vložiť nejaký vlastný predmet podobnej hodnoty ako ten, ktorý z nej vyberáte, aby aj ďalší nálezcovia mohli niečo nájsť. Krabičku následne vrátite na pôvodné miesto s pôvodným maskovaním, aby sa k nej nedostali náhodní okoloidúci.
 
Legendárium
 
Slovenská verzia takejto turistickej hry venovanej najmä rodinám s deťmi je Legendárium. Legendárium spája zábavu, moderné technológie, umenie aj vzdelávanie do jedného projektu, ktorého cieľom je vychovávať mladú generáciu cestovateľov a upriamiť pozornosť verejnosti na zaujímavosti, ktoré v Prešovskom kraji máme.
 
Legendárium je zároveň aj inovatívna turistická súťaž s lokalizáciami v mobile a v zbieraní nálepiek do albumu. Hráč tak poznáva najkrajší kraj Slovenska cez legendárne postavy, tajomných hrdinov i strašidelné príbehy pätnástich hrdinov.
 
V Bardejove je takýmto hrdinom krásna Barbora, ktorá tu podľa legendy žila. Keď do mesta zavítal zlomyseľný boháč Drégely, hneď zatúžil aj po očarujúcej dievčine. Kupoval jej dary od výmyslu sveta, no Barbora ich vytrvalo odmietala. Túžila po pravej láske.
 
Drégely ju však v jednu noc chytil, strhol z nej šaty a obvinil z bosoráctva. Dodnes vraj mestom blúdi nahá Barbora a hľadá svoje stratené šaty. Kto jej ich pomôže nájsť, tomu ukáže, kde sú skryté poklady a dary od Drégelyho. Možno ich nájdete práve vy pri návšteve Bardejova a okolia.
 
Lokalizačné miesta v hre: Radničné námestie Bardejov, Drevený kostolík Hervartov, Bardejovské Kúpele – Skanzen, Hrad Zborov, Kyslíková dráha Mihaľov. Ja už viem, čo budeme s rodinou celé leto vo voľnom čase robiť. A vy?
(20:47, Penzión Magura)
 
Diskusia
Pridať komentár