V Bardejove zasadá vláda, premiér Pellegrini si vypočul aj občanov

5457x
04. Júl 2018
Rokovanie vlády v Bardejove
V Bardejove sa po prvýkrát uskutočnilo rokovanie vlády 
 
V Bardejove dnes (v stredu, 4.7.2018) vôbec po prvýkrát zasadala vláda Slovenskej republiky. Na programe dňa boli dva body. Návrh Akčného plánu rozvoja okresu Bardejov a návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa.
 
V úvode sa krátko pred deviatou hodinou ráno premiér Slovenska Peter Pellegrini stretol v Poľsko-slovenskom dome so starostami z okresu Bardejov.
 
O hodinu sa presunul na mestský úrad, kde prebiehalo rokovanie vlády a po pätnástej hodine sa spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom dostavil do Dlhej Lúky, kde slávnostne otvoril vynovený most pre motorové vozidlá.
 
Na stretnutí so starostami obcí prebehla diskusia o problémoch s nevysporiadanými pozemkami Slovenského pozemkového fondu v obciach, ktoré blokujú ich rozvoj. Premiér uviedol, že pozemky Slovenského pozemkového fondu v intraviláne obcí by mali prejsť do ich vlastníctva, no štát by nad nimi mal stále dohľad.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
„Musím povedať, že sme boli efektívny. Rokovanie bolo konštruktívne, otvorené. Išli sme po podstate veci. Našim cieľom je meniť aj tento región k lepšiemu. Pokúsiť sa výrazne znížiť nezamestnanosť, vytvárať podmienky, aby tu vznikali zaujímavé pracovné miesta. Aby tí, ktorí tento okres opúšťajú, sa mohli vrátiť naspäť. Aj v okrese Bardejov značná časť zamestnancov pracuje mimo tohto okresu a na určitý čas opúšťa domovy a rodiny,“ uviedol predseda vlády.
 
Vytvoriť 1370 pracovných miest 
 
Cieľom akčného plánu, ktorý vláda dnes na severovýchode Slovenska schválila, je vytvoriť v nasledujúcich rokoch 1370 nových pracovných pozícii. Do tohto regiónu by mohlo pritiecť 169 miliónov eur, z ktorých viac ako 60 miliónov by mohlo pochádzať z európskych zdrojov.
 
Vláda vyčlenila regionálny príspevok, ktorý začne poskytovať už od nasledujúcich mesiacov v objeme 3 765 000 eur, na konkrétne projekty, tak ako sú uvádzané priamo v akčnom pláne a ktorý by mali zabezpečiť nové pracovné miesta,“ pokračoval P. Pellegrini.
 
Zároveň prebiehajú rokovania s ďalšími investormi o poskytnutí investičnej pomoci, tie prebiehajú hladko a je predpoklad, že ak splnia všetky zákonom stanovené podmienky, tak budú podporené a môže tu vzniknúť značná časť nových pracovných miest 
 
„Stále je v hre zdvojnásobenie výroby v spoločnosti Kamax. Firma môže zamestnať ďalších 100 ľudí za zaujímavých podmienok. Priemerný plat robotníckej pozície v tejto firme dosahuje dnes priemer 1000 eur. Spoločnosť je v rokovaní s ministerstvom hospodárstva o poskytnutí investičnej pomoci. Rokovania sú komplikované, ale vláda urobí všetko pre to, aby rokovania dopadli úspešne. Zároveň prebiehajú rokovania s ďalšími investormi o poskytnutí investičnej pomoci, tie prebiehajú hladko a je predpoklad, že ak splnia všetky zákonom stanovené podmienky, tak budú podporené a môže tu vzniknúť značná časť nových pracovných miest,“ uviedol Pellegrini.
 
Vláda pre Bardejov pripravila aj prekvapenie – mestu poskytne návratný príspevok 800 tisíc eur na dobudovanie plavárne a športového areálu na sídlisku Vinbarg.
 
Ďalší milión eur vláda rozdá 69 vybraným akútnym projektom, nielen pre Bardejov, ale aj pre okolité obce. Najviac z nich pôjde na revitalizáciu nábrežia Tople (220 tisíc eur) i na realizáciu inžinierskych sietí v Hnedom priemyselnom parku.
(10:54, aktualizované 16:04)
 
Pedro
05.07.2018 11:44
Prišli, sľúbili a odišli...
František
04.07.2018 22:04
Bardejov
Konečne prídu do mesta peniaze a dokončí sa aj plaváreň na Vinbargu. Ďakujeme za návštevu
Roman
04.07.2018 17:52
Och je mi zle keď ich vidím pokope
Pridať komentár