Pri Lenartove rokovali dvaja králi

1249x
05. Júl 2018
Korvin a Kažimír pri studni
Stretli sa na Kráľovej studni
 
V roku 1471 sa na poľsko-slovenských hraniciach stretli králi. Uhorský Matej Korvín a poľský Kažimír IV. Jagelonský. Pri obchodnej trase bol aj hostinec a legendárna studňa.
 
OZ Kráľova studňa v Lenartove a miestna skupina Horná Topľa toto miesto výrazne oživili. Pre turistov, cykloturistov a folklóristov už po siedmykrát pripravili medzinárodné stretnutie.
 
Dušou celého projektu je zanietený regionálny organizátor Marián Dudra, predseda občianskeho združenia. Je presvedčený, že podujatie je z roka na rok príťažlivejšie:
 
„Peši turisti mali príležitosť prejsť cez dve obce v Poľsku, Dubne a Wojkova. Pozreli si drevené kostolíky a na Kráľovej studni ich čakal zaujímavý program. Už deväť rokov tu budujeme výhľadňu a turistickú útulňu. Tradičnými sprievodnými akciami je prehliadka folklóru Lenartovský rebriňák. Zaujali aj ďalšie akcie ako Beh do kopca na Kráľovú studňu, či Zimný turistický prechod.“
 
Legenda bardejovskej i slovenskej turistiky Ladislav Bílek, významný značkár, pokrstil turistickú mapu čergovskou vodou z Kráľovej studne: „Je základným dokumentom pre turistu. Sú tam všetky údaje, potrebné na pohyb v tejto bohatej a krásnej lokalite. Zaznamenané sú nielen chaty, ale aj studničky.“
 
Súčasťou podujatia bola aj charitatívna tombola, ktorej výťažok bol venovaný rodine z Gerlachova, ktorá je vo veľmi zlej životnej situácii. Spolu sa vyzbieralo 1070 eur.
(15:16, šč, red, foto: OZ Kráľova studňa)
Diskusia
Pridať komentár