Mimoriadne vzácny dar pre hospic

1613x
14. Júl 2018
Veľké ďakujeme
Špeciálna polohovacia posteľ 
 
Pomáhať, konať dobre skutky a prejav lásky k blížnemu patri odjakživa k najdôležitejším atribútom ľudí vo vzájomných vzťahoch. Tieto sa formujú (mali by sa rozvíjať) už v rannom detstve rodinou počnúc, školou pokračujúc a jeho životným dianím sa napĺňajúc.
 
Takto to prirodzene beží v každej dobre fungujúcej i prosperujúcej spoločnosti. V týchto intenciách sa uberá aj charitatívna činnosť, ktorej programy a iniciatíva sa vehementne usilujú oslovovať ľudí dobrej vôle ku konaniu a svojim spôsobom aj sebarealizovania zmysluplnej činnosti a to konať dobro cez pomoc zvlášť tým, ktorí sú na to odkázaní, teda napr. bezprizorných, či nevyliečiteľne chorých.
 
Niektorí ťažko chorí ľudia sa nachádzajú aj v našom charitnom hospici, Hospici Matky Terezy. Toto prvé zariadenie svojho druhu na Slovensku patrí medzi špičkové nielen skvelým personálom, ale aj vybavením, o ktoré sa od začiatku pričiňovali a pomáhali ho zháňať a zabezpečovať Občianske združenia (OZ).
 
To pôvodné sa staralo najmä o prvotné vybavenie, kedy hospic svoju zmysluplnú činnosť začínal. Začiatky prevádzky boli veľmi zložité, čo sa odzrkadlilo na vybavení polohovacími posteľami (viacero typov a každá „z inej fary“), ale dôležité bolo, že boli k dispozícii.
 
Posteľ sa musela prenášať hore-dole 
 
Zaujímavosťou bolo, že niektoré zdravotné poisťovne mali zvláštny úzus, že so schváleným pacientom prišla aj posteľ, ktorá po opustení pacienta bola poisťovni vrátená. Toto premiestňovanie postelí (ktoré inač nie sú lacným špásom – stoja cca 1200 eur), ktoré sú rozmernejšie. spôsobovalo veľké problémy a presúvaním aj ich poškodzovanie, tiež zárubní dvier, či výťahu alebo omietok na chodbách a pod.
 
Preto spomínané predošlé OZ si dalo za úlohu zabezpečiť do mobíliaru hospicu vlastné postele. V tomto trende pokračuje aj terajšie OZ, ktoré ich v dôsledku ďalšieho opotrebovania obmieňa a zabezpečuje zo získaných financií, (2% z dane, Hospicové euro a pod.).
 
Vzácny dar 
 
V zmysle uvedeného vedenie hospicu uvítalo vzácny dar, takmer novú špeciálnu polohovaciu posteľ, typ: ARO, od pána Martina Ondu z Čakanoviec, ktorý im ju venoval.
 
Tento šľachetný darca, ktorý z času na čas pôsobí v hospici aj ako dobrovoľník vykonal láskyplný počin voči blížnym, keď dar nasmeroval a venoval práve hospicu.
 
Úprimné poďakovanie s modlitbou za darcu bude od personálu hospicu smerovať Pánovi v miestnej útulnej kaplnke Božieho milosrdenstva. Vedenie hospicu na čele s PhDr. Martinou Proněkovou spolu s ved. sestrou Mgr. Antóniou Peregrimovou darcu ubezpečilo, že s darom budú nakladať opatrne a starať sa oň.
 
Osadenstvo hospicu si veľmi a úprimne váži toto gesto aj preto, že to nebolo od tohto darcu po prvý krát. Veľmi si ceníme váš ušľachtilý počin vážený dobrodinec, pán Martin Ondo.
(14:11, J. Krajči)
 
Diskusia
Pridať komentár