Bardejovská Obchodná akadémia bojuje o život aj u premiéra

1699x
17. Júl 2018
Tento článok vyšiel v novinách BARDEJOVSKÉ NOVINY 
Škola čaká na stanovisko ministerky Lubyovej
 
Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 25. júna neprijalo žiadne nové uznesenie, ktoré by malo zmeniť doterajšie rozhodnutie a stanovisko zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja. Pokus doplniť bod programu o zrušenie pôvodného uznesenia od bardejovského poslanca Jozefa Kmeca neprešiel.
 
"Znamená to, že platí uznesenie zastupiteľstva vo veci návrhu na vyradenie Obchodnej akadémie Bardejov (OA) zo siete škôl a školských zariadení, ktoré župný parlament prijal 21. mája 2018,“ informovala našu redakciu minulý piatok hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Dáša Jeleňová.
 
Okres nesúhlasí
 
Vedenie školy a školská rada namieta, že vedúca odboru školstva Okresného úradu v Prešove Kvetoslava Komanická vo svojom vyjadrení k tomuto uzneseniu s vyradením akadémie zo školskej siete nesúhlasí. Namieta, že podľa zákona má každý žiak právo doštudovať taký typ školy, na akej začal študovať a výhrady má aj k presúvaniu odborov medzi jednotlivými typmi stredných škôl.
 
List premiérovi
 
Okrem toho, že rodičia žiakov odovzdali vedeniu Prešovského samosprávneho kraja petíciu proti zrušeniu školy s niekoľko tisíc podpismi Bardejovčanov, žiak obchodnej akadémie Sebastián Haluška napísal v mene všetkých žiakov školy otvorený list premiérovi Petrovi Pellegrinimu.
 
„Nesúhlasíme s týmto rozhodnutím a máme právo vyštudovať školu, na ktorú sme sa prihlásili. Toto rozhodnutie bolo vykonané bez akejkoľvek diskusie so žiakmi, rodičmi, učiteľmi a riaditeľkou školy. Hovoria nám, že idú podporovať odborné školy, no ich podpora je taká, že odborné školy sa rušia. V Bardejove sú štyri preplnené gymnáziá, na ktoré sa dostanú aj žiaci, ktorí nemajú na štúdium predpoklady. Je takéto konanie poslancov PSK správne?“ píše v liste premiérovi Sebastián Haluška a žiada ho o pomoc vo veci nekalých praktík župných poslancov a pri záchrane školy.
 
Vedúca oddelenia styku predsedu vlády s verejnosťou Eliška Jašková postúpila 12. júna Haluškov list pani Rii Feik Achbergerovej, riaditeľke kancelárie ministersky školstva.
 
Župa: Podľa zákona
 
„Nie je pravda, že presunutie odborov v rámci stredných odborných škôl nie je v súlade so zákonom. V opačnom prípade by sme boli na to upozornení minimálne Štátnou školskou inšpekciou. Jej súhlasné stanovisko z 12. júna 2018 máme k dispozícii s konštatovaním, že „vyradenie subjektu (OA Komenského, Bardejov) nepredpokladá negatívne dopady na kvalitu výchovy a vzdelávania“.
 
Druhy škôl definuje § 27 novelizovaného zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní. Rozlišuje materské školy, základné školy, gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, základné umelecké školy a jazykové školy. Druhy škôl sa členia na typy, ktoré bližšie určujú, na aký odbor vzdelávania je škola zameraná, organizáciu školy, alebo akým deťom alebo žiakom vzdelávanie zabezpečuje.
 
„Aj hotelová akadémia aj obchodná akadémia je druhom strednej odbornej školy, takže nevidíme žiaden relevantný dôvod, prečo by sme nemohli presunúť príbuzné odbory podobných typov škôl,“ pokračuje hovorkyňa.
 
U ministra
 
„Pre doplnenie uvádzame, že vyradiť OA v Bardejove odporučila na svojom zasadnutí 30. mája 2018 Krajská rada pre odborné vzdelávania a prípravu v PSK, s vyradením súhlasila Územná školská rada PSK (19. júna). Okresný úrad Prešov, odbor školstva vydal nesúhlasné stanovisko. Momentálne čakáme na vyjadrenie Ministerstva školstva SR. Ak dostaneme pozitívnu odpoveď, budeme okamžite realizovať potrebné kroky k presunu odborov na hotelovú akadémiu,“ dodáva Dáša Jeleňová.
(18:44, BARDEJOVSKÉ NOVINY)
 
Diskusia
Pridať komentár