V Bardejovskej Novej Vsi majú okrem Hospicu Matky Terezy aj Denný stacionár sv. Matky Terezy

2609x
24. Júl 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Aj mladí ľudia budú raz starí
Denné stacionáre sú potrebné, pomáhajú seniorom žiť kvalitnejší život 
 
Fenoménom dneška v sociálnej oblasti na Slovensku je zriaďovanie tzv. Denných stacionárov (DS), ktoré majú za úlohu prichýliť na istý čas ľudí, odkázaných na pomoc iných, vo vhodnom zariadení počas dňa a poskytnúť im istú sociálnu, prípadne aj zdravotnú službu s ohľadom na ich potreby, prirodzených vzťahov a rodiny.
 
Cieľom DS je zabezpečovať a poskytovať svojim klientom odbornú službu ich potrebám, ako aj posilňovať kontakt so spoločenským prostredím, aktivizáciu, podporu samostatnosti a aj zodpovednosti. DS vytvára taktiež podmienky na činorodú terapiu, počas ktorej zapája týchto ľudí do tvorivej činnosti, pomáha rozvíjať kognitívne (poznávacie), motorické, komunikačné, sociálne, osobnostné kompetencie a záujmovú činnosť umožnením čítania, počúvania hudby, prechádzok po okolí, hraním spoločenských hier, konaním súťaží, výletov, prednášok a iných vhodných aktivít.
 
DS sú teda výborné a užitočné zariadenia, vhodné pre umiestnenie seniorov a zdravotne, telesne postihnutých osôb, ktorých stav (sebestačnosť, kognitívne funkcie) v nich pobyt umožňuje.
 
Prospešné zariadenia pre spoločnosť
 
Zriaďovanie DS sa ukazuje veľmi prospešným a pre spoločnosť vítaným či užitočným a tak niet divu, že štatutári obcí sa ich snažili pre svojich občanov zabezpečiť. V poslednej dobe však nenápadne a možno aj cielene pribudli viaceré vládne usmernenia, ktoré ich zriaďovanie brzdia, sprísňujú a tým aj podstatne sťažujú ich rozvoj. Napriek tomu, že sa ukazovali pre ľudí výbornými pomocníkmi, vyvoleným to nebolo po vôli (že by preto, že je to dobré?!) a tak niet divu, že mnohé už aj zanikli.
 
Okrem obcí sa zriaďovania DS na Slovensku ujala aj charita. Naša Arcidiecézna charita so sídlom v Košiciach má s nimi bohaté skúsenosti, nakoľko už viacero sprevádzkovala. Tým posledným bolo práve DS sv. Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi s tým, že jeho činnosť je garantovaná súcim vedením prvého slovenského hospicu, Hospicu Matky Terezy.
 
Sme veľmi radi, že po nespočetných konzultáciách a jednaniach sa toto dielo napokon podarilo zabezpečiť. Jeho kapacita slúži pre 20 osôb, čo predstavuje symbolicky počet rovnajúci sa kapacite hospicu, ktorého odborný personál bude činnosť koordinovať s vedením DS a toto je dostatočnou zárukou k tomu, aby poskytovalo perfektné služby. Slúžiť bude občanom mesta Bardejov i jeho okoliu.
 
Priepasť dôstojnosti
 
Myšlienka otvoriť DS sv. Matky Terezy pri Hospici Matky Terezy vznikla aj z podnetu ľudí, ktorí prichádzali do hospicu pre radu, pomoc a podporu a zároveň s vypočutím sme sa dozvedali, ako sa im ťažko žije, že sú sami a nemajú už potrebu byť v nejakom spoločenstve.
 
Tu sme si uvedomili, že tí, ktorí boli produktívni pre krajinu a spoločnosť, tí, ktorí vychovali svoje deti, aby potom opúšťali vplyvom životnej úrovne svoju krajinu a odchádzali do cudziny, vznikla priepasť dôstojnosti smerom ku starnúcemu človekovi a jeho zabudnutiu, že stále je súčasťou tejto krajiny.
 
Aby sa človek neuzatváral a necítil sa nepotrebný
 
Aby to neostalo len pri myšlienke, rozhodli sme sa niečo pre to urobiť, stálo nás to nemalé úsilie, všetkých zainteresovaných, no v samotnej podstate je to o vyzdvihnutí úcty ku starším, ale aj tým, ktorí majú zdravotné či telesné postihnutie, úcty k ich životu a odkázanosti na pomoc druhých.
 
Práve vznikom takéhoto zariadenia vychádzame v ústrety tým, ktorí sú sami, opustení počas dňa, keď blízky je v práci, ktorí sú v uzatvorenom bytovom či rodinnom dome a myšlienkami sú nielen pri modlitbe a rekapitulácii života, ale aj pri svojich telesných ťažkostiach, ktoré neskôr prehlbujú aj psychické, sociálne a duchovné a človek sa uzatvára a cíti sa nepotrebný, na ťarchu.
 
My mladí máme bremeno zodpovednosti, aby sme pre svojich starých rodičov urobili čo najlepšie, aby život nebol o žobraní každého dňa či pozornosti blízkych, ale o kvalite žitia a radosti zo života. My v produktívnom veku sme zodpovední za to, ako žijú naši starí rodičia alebo tí, ktorí majú ťažké zdravotné či telesné postihnutie.
 
Ubrať z nášho pohodlia
 
V neposlednom rade, nezabúdajme na to, že aj my mladí budeme raz starí a nepotrební a častokrát bez pomoci, ak sa teraz obrátime chrbtom k tejto problematike a naše deti nebudú mať možnosť vidieť, ako je potrebné poskytnúť starostlivosť aj starým rodičom.
 
Jedinou nevýhodou pre nás, ktorí máme starých rodičov, rodičov a blízkych so zdravotným či telesným postihnutím, je ubratie z nášho pohodlia, pretože ich potrebujeme previezť do DS a po nich prísť a v najhoršom ponímaní, že ich nevidíme alebo nevnímame ich potreby či nemáme o nich záujem.
 
Túto informáciu poskytujeme a venujeme zvlášť vám, ktorí pracujete a žijete v spoločnej domácnosti so svojimi starými rodičmi, či príbuznými, o ktorých sa počas dňa nemá kto postarať, alebo máte starých rodičov, či príbuzných, ktorí žijú osamelo a potrebujú počas dňa pomoc, podporu a starostlivosť, resp. zmysluplné naplnenie dňa.
 
Ak áno, tak je tu charita, ktorá prostredníctvom svojho hospicu toto všetko k vašej spokojnosti perfektne, zodpovedne a spoľahlivo zabezpečí.
(10:03, M. Proněková, J. Krajči)
 
Diskusia
Pridať komentár