Bardejovský Františkánsky kláštor zo 14. storočia prejde obnovou

1506x
25. Júl 2018
Európska únia podporí 13 projektov cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko
Františkánsky kláštor 
 
Trinásť štandardných projektov cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko na roky 2014-2020 dostane na svoju realizáciu prostriedky z Európskej únie. Najúspešnejšími boli práve projekty Prešovského samosprávneho kraja (PSK), až 11 z nich si rozdelí viac ako 19 miliónov eur. Projekty sa zameriavajú najmä na cestovný ruch, kultúru a rozširovanie cyklotrás.
 
Najväčšia čiastka (4 milióny eur) poputuje na 3. etapu historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier. Vybuduje sa ďalších takmer 26 kilometrov nových cyklistických chodníkov, ktoré vedú k unikátnym lokalitám na pohraničí alebo dopĺňajú už skôr vybudované trasy.
 
Následne sa v ňom zriadia remeselné dielne pre remeselníkov žijúcich v pohraničnej oblasti
 
Druhou najvyššou sumou (2,8 milióna eur) bol podporený projekt na zachovanie, prezentáciu a rozvoj tradičných remesiel v cezhraničnom území. Na slovenskej strane, v Bardejove, sa plánuje obnoviť Františkánsky kláštor zo 14. storočia a následne sa v ňom zriadia remeselné dielne pre remeselníkov žijúcich v pohraničnej oblasti.
 
Investíciu vo výške 2,7 milióna eur získal projekt výstavby a renovácie transeurópskej cyklotrasy EuroVelo 11 Prešov – Muszyna – Mníšek nad Popradom. Súčasťou projektu je aj výstavba lávok, označenie úseku cesty s nízkou intenzitou premávky i vytvorenie cykloodpočívadiel a turistického informačného centra v Sulíne. Zelenú dostal aj projekt otvorenia brány Karpát. Za sumu takmer 2,1 milióna eur sa vytvorí a spropaguje nový produkt cestovného ruchu na poľsko-slovensko-ukrajinskom pohraničí. Ten je založený na vybudovanej infraštruktúre na železničnej trati s Ukrajinou, Slovenskom a na Karpatskej ceste do Giraltoviec.
 
Turistické chodníky 
 
Ďalších takmer 365 tisíc eur poputuje na zmodernizovanie a spojenie už existujúcich turistických chodníkov po oboch stranách hraníc, a to s prepojením na blízke kultúrne a prírodné atrakcie do jedného spoločného cezhraničného chodníka. Finančnú podporu vo výške 505 tisíc eur získal projekt za spoločné zachovanie a obnovu biodiverzity karpatských horských ekosystémov. Takmer 1,6 milióna eur dostane projekt Porta Rusica – z Polonín do Bieszczadov. Jeho cieľom je vytýčenie a označkovanie jednej z najstarších obchodných ciest v Hornom Uhorsku, Porta Rusica, so sprievodnou infraštruktúrou, úpravou existujúcich trás a chodníkov pre cyklistov.
 
Zachovanie, prezentácia a rozvoj tradičných remesiel v cezhraničnom území
 
Vedúci partner: Mesto Bardejov
Partneri: Miasto Grybów, Náš Bardejov o.z.
 
Schválený finančný príspevok (EFRR): 2 820 094,12 € Schválený projekt vychádza z potreby rozvoja turistického potenciálu cezhraničného územia, konkrétne mesta Bardejov (kráľovské mesto zapísané na listinu UNESCO) a mesta Grybów (taktiež kráľovské mesto).
 
Obe mestá spája spoločný menovateľ, a tým je remeslo. Partneri disponujú dvoma vzácnymi, pamiatkovo chránenými objektami. V Bardejove je to Františkánsky kláštor zo 14. storočia a v Grybówe budova bývalej telovýchovnej jednoty Sokół. Budovy sú v zlom technickom stave.
 
V rámci projektu budú oba objekty dôkladne obnovené a zrenovované. Niektoré časti interiérov budú potrebovať reštaurátorské zásahy. Následne budú v miestnostiach zriadené remeselné dielne pre remeselníkov, žijúcich v pohraničnej oblasti. Vzniknú tak centrá tradičných remesiel, pričom priestor na prezentáciu dostanú remeslá typické pre Poľsko, ako aj Slovensko. Návštevníci si budú môcť niektoré remeslá aj vyskúšať.
(20:33, red)
Diskusia
Pridať komentár