Získané peniaze poputujú malej Klárke Oprondekovej, ktorá väčšinu svojho života strávila v nemocniciach

5142x
27. Júl 2018
Pomôcť tým, ktorí to potrebujú 
Pozrite si videoreportáž 
 
V kultúrno-komunitnom centre Bašta sa uskutočnila benefičná vernisáž k výstave pod názvom Poslanie rozkvitnúť. Cieľom výtvarníkov Dominiky Ďurčovej a Petra Graneca je vyzbierať peniaze na pomoc rodine z Bardejova, ktorá má choré dieťa a v živote to vôbec nemá ľahké.
 
„S touto myšlienkou prišiel Peter. Povedal mi, že chce urobiť benefičnú výstavu s úmyslom niekomu pomôcť. Neváhala som a hneď som začala maľovať. Všetko som si zariadila, aby som mala prispôsobené podmienky. Strašne ma to ťahalo k tomu, aby som tvorila ďalej. Namaľovala som dokopy päť obrazov, technika je akryl na plátno,“ uviedla výtvarníčka Dominika Ďurčová.
 
„Počkáme, či sa tie obrazy predajú a ak nie, tak si ich ponechám a skúsime do budúcna pripraviť inú benefičnú výstavu,“ dodala.
 
„Prednedávnom som tvoril v Severnom Írsku a dostal som myšlienku, že ak maľujem, nemusím vystavovať iba pre seba, ale môžem týmto pomôcť aj iným ľuďom. Prepadol ma vnútorný pocit, keď som poslednú dobu pozeral v médiách o veciach, ktoré sa na Slovensku dejú, že musím pomôcť. Oslovil som Dominiku, moju veľmi dobrú kamarátku, ktorá sa pridala a vytvorili sme túto peknú výstavu,“ informoval Peter Granec.
 
Každá pomoc sa ráta 
 
Získané peniaze z predaja obrazov poputujú malej Klárke Oprondekovej, ktorá len prednedávnom oslávila svoj prvý rok a väčšinu svojho života doposiaľ strávila v nemocniciach.
 
Výtvarníci, od ktorých si môžu ľudia zakúpiť obrazy 
 
Klárkyni rodičia takúto pomoc privítali. „Oslovil ma Peter Štalmach, ktorý pôsobí ako dobrovoľník pri Polievke pomoci, že sa organizuje jedna výstava, na ktorej chcú maliari pomôcť. Boli sme z toho veľmi milo prekvapení, že niekto takýmto spôsobom chce pomôcť. Sme veľmi vďační, je to veľmi pekné a vidím, že aj v okolí Bardejova sú ľudia, ktorí sú ochotní pomáhať,“ uviedol otec malej Klárky Marcel Oprondek a pokračoval.
 
„Určite sa nám to zíde, pretože potrebujeme peniaze na to, aby sme Klárke dopriali rehabilitáciu, ktorá je finančne náročná.“
 
Klárka má problém s prehĺtaním. „Tým pádom jej všetky slinky stekajú do pľúc, ktorými sa dusí. Štyri krát bola oživovaná v Košiciach, po štvrtom oživovaní nám povedali, že piate už nemusí prežiť. Prognózy nevieme, aké sú presne, či sa to niekedy bude dať alebo nie,“ dodal otec Klárky.
 
O hudobný doprovod sa počas vernisáže postarali hudobníci Pavol Pilip a Milan Gaľan. Celá výstava v priestoroch Bašty na prvom poschodí potrvá do siedmeho septembra a obrazy si bude možné zakúpiť počas celého jej trvania.
(15:33, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár