Zborov výrazne porazil Bardejov

1653x
12. August 2018
Desať km od mesta majú tartanový ovál
 
Chceli to o rok, dva skôr. No predsa sa im podarilo dať do užívania atletickú dráhu s umelým povrchom. Obec a Spojená škola v Zborove vzájomným úsilím to zvládli za päť rokov. Slávnostné otvorenie bude v septembri. Nie každý pri tom bude vítaný.
 
Päťsto žiakov má k dispozícií multifunkčné ihrisko, v átriu budovy je vhodne upravený priestor na všestranné využitie k vyučovaniu i pohybovým aktivitám. Pri telocvični je slušne vybavená posilňovňa.
 
Vonkajšie priestory dovoľujú snívať na vybudovanie ďalších športovísk. Okolo tri tisíc päťsto obyvateľov posiela do základnej školy viac ako pol tisícky chlapcov a dievčat.
 
„Máme aj materskú školu a teraz tri roky aj základnú umeleckú školu. Preto sme spojenou školou. Chceme, aby sa tartanová dráha využívala pre mládež, pre našich žiakov, pre žiakov okresu. Bude tu priestor aj pre dospelých i seniorov. Najmä atléti to potrebujú, lebo v okrese nemáme nič. Povedzme si to rovno. Existujú nejaké športové triedy, ale len na holej lúke. Rozmýšľali sme ako opraviť pôvodnú klasickú atletickú dráhu. Našla som ju zarastenú v roku 2008, kedy som nastúpila do funkcie riaditeľky,“ vrátila sa o desať rokov späť Ivica Clementová.
 
Otec Ladislav Hanis patrí do generácie skvelých všestranných športovcov a atlétov v meste po roku 1950. Bol učiteľom telesnej výchovy na gymnáziu. Ja som vyrastala na atletickom štadióne, otec ma bral na každé preteky. Neskôr mňa i brata priviedol k loptovým hrám. Keby žil, tak by sa takému športovisku potešil 
 
Obci i škole nedalo pokoj, aby takýto priestor zostal nielen nevyužitý, zarastený burinou a v nevyhovujúcom stave. „So starostom Jánom Lukáčom i na zastupiteľstve sme sa rozhodli, že pôjdeme do tej vyššej kvality. Chceli sme atletickú dráhu s umelým povrchom. Hľadali sme informácie, našli sme si firmy, dodávateľov. Dali sme sa do projektu v roku 2013. Myslela som, že to bude položené skôr, za také tri roky. Financovanie bolo urobené pol na pol. Keďže to bola oprava, tak škola urobila podklad. Zafinancovali sme základnú časť. Obec zaplatila samotný tartan. Rovinka so štyrmi dráhami má dĺžku 100 m a na konci je skok do diaľky. Okruh s tromi dráhami je dlhý 250 m. Celé to má hodnotu okolo sto tisíc eur. Je to prvá umelá bežecká dráha v okrese. Oficiálne ju otvoríme na začiatku školského roka,“  predostrela fakty Clementová.
 
Športové ihriska pri gymnáziu a SPŠ a mestský štadión boli tvorivými dielňami pre mnohé talenty v meste i okolí. V kronike atletického oddielu Partizán Bardejov je zlatými písmenami poznačený prínos otca riaditeľky školy Ivice Clementovej, za slobodna Hanisová.
 
„Otec Ladislav Hanis patrí do generácie skvelých všestranných športovcov a atlétov v meste po roku 1950. Bol učiteľom telesnej výchovy na gymnáziu. Ja som vyrastala na atletickom štadióne, otec ma bral na každé preteky. Neskôr mňa i brata priviedol k loptovým hrám. Keby žil, tak by sa takému športovisku potešil.“
 
Starosta Zborova Ján Lukáč si svoje odkrútil v rôznych oblastiach spoločenského i športového života. So športovou infraštruktúrou na základných a stredných školách v našom regióne nie je spokojný.
 
„Darmo my budeme hľadať talenty, keď im nevytvoríme podmienky. Nech sa každý pýta, prečo sme to pri škole urobili. Veď je to aj preto, aby celý okres i kraj tu mohli súťažiť v atletických pretekoch. Nielen domáci, ale aj ľudia z blízkeho a ďalekého okolia hovoria, že je to fantázia. Ja ako starý športovec som naklonený k takýmto moderným a podnetným projektom. Brána školy je pre každého otvorená, treba si to vážiť a užívať.“
(17:09, šč, foto: FB Sagansport)
 
Bez Komentára
13.08.2018 10:42
realita
Veľmi dobre som sa na tomto článku pobavil :D :D :D Veru hej Zborov ma super vynikajúcu ultra modernú školu so všetkými naj naj vymoženosťami :D Len v tom článku ste zabudli doplniť že školu navštevuje pol tisíc chlapcov a dievčat, ale rómskeho etnika... Ok asi 2% tvoria nerómske deti... Ak by to bola obyčajná škola, ako každá jedna tak by patrila svojím vybavením medzi šedé priemery rovnako ako väčšina ostatných dedinských škôl. Prosím, buďme trochu úprimný a treba aj trošku faktov napísať a nie len sa chváliť (Vlastne cudzím perím)
Pridať komentár