Seniorcentrum už čoskoro oslávi piate výročie

1166x
14. August 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE  
Prísť môže každý dôchodca
Seniorcentrum na Toplianskej ulici (budova vpravo) poskytuje priestor pre mnohé spoločenské aktivity
 
Seniorcentrum na Toplianskej ulici bude v závere leta oslavovať piate výročie od slávnostného otvorenia. Aj keď začiatky boli ťažké, postupne si na nové priestory zvykli nielen dôchodcovia, ale aj široká verejnosť. Od otvorenia sa v ňom vystriedalo mnoho seniorov, obyvateľov mesta i návštevníkov. Organizovali sa v ňom rôzne kultúrno-spoločenské aktivity či významné posedenia.
 
Na Toplianskej ulici pôsobí Denné centrum práve v priestoroch seniorcentra. Otvorené je denne od dvanástej do sedemnástej od pondelka do piatka. Denné centrá (DC) majú svoje výbory, ktoré organizujú rôzne spoločenské podujatia, prednášky, besedy, športové aktivity či výlety.
 
Organizujú mnohé posedenia
 
Podľa výročnej členskej schôdze bolo za uplynulé obdobie v DC na Toplianskej ulici v Bardejove organizovaných do 200 aktívnych seniorov. „V tomto centre si dôchodcovia pripravujú rôzne aktivity. Majú svoje pravidelné utorkové stretnutia, či už pri čaji, káve, v lete vonku pri grile na klubovom dvore.
 
Pripravujú si rôzne súťaže, či už sú to kartové hry, alebo riešenie rôznych kvízov a tajničiek. Organizujú besedy so spisovateľmi alebo s odborníkmi na rôzne témy, či už z lekárskeho, policajného alebo hasičského prostredia. Počas rôznych príležitosti cez rok organizujú slávnostné posedenia,“ ozrejmuje vedúci se­niorcentra Martin Jutka.
 
Skôr narodení Bardejovčania si pripravujú a organizujú akcie ako napr. fašiangová zábava, posedenie pri veľkonočnom stole, MDŽ, slávnostné posedenie pri príležitosti dňa matiek a otcov, úcta k starším a slávnostné posedenie pri jedličke.
 
Počas jarmoku seniori prinášajú do Poľsko-slovenského domu svoje vlastné ovocné a zeleninové výpestky a vystavujú ich na výstave, ktorú organizuje Slovenský zväz záhradkárov v Bardejove. Nechýbajú ani mnohé športové súťaže a turnaje, napr. turnaj v stolnom tenise, v šachu, v biliarde alebo seniorská olympiáda, ktorá sa koná vždy v septembri.
 
Aj so skupinou Sami sebe
 
„Naši seniori organizujú aj zimné športové hry na Mihaľove. Jednotlivé disciplíny sú primerané veku a zdraviu našich seniorov. Organizujú sa družobné stretnutia so seniormi z Prešova, Poľska alebo so seniormi z iných seniorských organizácii. Pri dennom centre v Bardejove pôsobí aj folklórna skupina Sami sebe, ktorá vystupuje na jednotlivých slávnostných posedeniach našich seniorov,“ pokračuje M. Jutka. Naozaj pestrý a bohatý program čaká pre starých rodičov každý deň. Prísť môže každý senior, počet nie je obmedzení.
 
Idú medzi rovesníkov
 
„Najväčšou výhodou je, že nesedia doma, ale idú medzi svojich rovesníkov do spoločnosti, kde sa majú o čom porozprávať, zaspomínať si a môžu sa zabaviť pri pripravenej aktivite.“
 
Denné centrum Bardejov bude oslavovať svoje štyridsiate výročie od svojho vzniku. Pred tým, ako sa presťahovalo k rieke Topľa, sídlilo na Radničnom námestí. Každým rokom počet seniorov, ktorí sa chcú zapojiť do plánovaných aktivít v dennom centre, stúpa. „Sme s tým spokojní. Takisto predpokladám, že spokojní sú aj seniori, ktorí pravidelne navštevujú naše priestory. Tie sú využívané vo veľkej miere, seniori a ďalšie organizácie si cestu ku nám do centra našli. Okrem tohto centra je denné centrum aj v Dlhej Lúke a v Bardejovskej Novej Vsi,“ hovorí Jutka.
 
Pri dennom centre v Bardejove pôsobí aj folklórna skupina Sami sebe, ktorá vystupuje na jednotlivých slávnostných posedeniach našich seniorov
 
Seniorom je k dispozícii aj knižnica, telocvičňa, miestnosť s biliardom, spoločenské miestnosti, malá klubovňa, zasadačka na organizovanie výborov, altánok s multifunkčným ihriskom či klubový dvor. „Spomenúť treba aj výlety, na ktoré naši seniori radi chodia, či už výlety na termálne kúpaliská, alebo plánované púte do Levoče, takisto na pobyty do Piešťan alebo do Lip­tovského Jána.
 
V priestoroch Seniorcentra na Toplianskej ulici v Bardejove sa nachádza denný stacionár, ktorý slúži pre fyzicky odkázaných ľudí, alebo pre ľudí v dôchodkovom veku,“ dodáva správca centra.
(17:38, red)
 
Diskusia
Pridať komentár