Na námestí bolo rušno, nechýbali ani traktory či ovečky. Fajný festival sa vydaril

3014x
16. September 2018
Uctili si poľnohospodárov
Videoreportáž 
 
V Bardejove sa už po druhýkrát uskutočnila súťaž vo varení tradičných jedál pod názvom Fajný festival, spojená s Dožinkovými slávnosťami s podporou predsedu Prešovského samosprávneho kraja.
 
Tradičné ľudové jedlá prilákali stovky návštevníkov a Radničné námestie sa znova zaplnilo. Akcia odštartovala alegorickým sprievodom od Duklianskej ulice až po centrum mesta, slávnostné otvorenie na pódiu mal na starosti riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska Juraj Bochňa, ktorý bol zároveň organizátorom podujatia.
 
Vystúpili viaceré folklórne kolektívy z okresu Bardejov, Folklórna skupina Petroviančan či Folklórny súbor Dúbrava z Prešova.
 
Dvanásť družstiev z obcí si pripravilo chutné občerstvenie, nechýbali pirohy, kapustnica, boršč, guľáš, držková polievka, palacinky alebo lokše či koláče. K dispozícii priamo na námestí bolo nainštalované aj umývadlo s teplou a studenou vodou, kde si mohli ľudia umyť ruky. Návštevníci si pochutinky mohli kúpiť za žetóny.
 
„Jedinou podmienkou, ktorú sme mali minulý rok a od ktorej sme tento rok upustili, je to, že nemusíme variť všetky jedlá v parakoch, keďže niektoré jedlá je veľmi komplikované pripraviť v parakoch, teda na obyčajnom dreve. Tak tento rok tu máme napríklad aj hurku, ktorá sa pripravuje nad plameňom z plynu,“ povedal J. Bochňa.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
Dožinkové slávnosti sú už v Bardejove tradičným podujatím. „Je to podujatie, ktoré sa v Bardejove veľmi dobre uchytilo a myslím si, že sa patrí vzdať úctu našim poľnohospodárom, pretože sa naozaj počas celého roka nadrú na to, aby sme my mali chlieb a takýmto spôsobom si jednak pripomenieme ich ťažkú prácu a jednak možno namotivujeme aj malé deti, ktoré sa počas celého roka majú možnosť posadiť napríklad do hasičského alebo policajného auta, ale máloktoré si môže sadnúť do traktora alebo kombajnu. A možno aj takýmto spôsobom ho namotivovať na to, aby sa chcelo stať poľnohospodárom, traktoristom alebo pracovať so zvieratkami,“ dodal Bochňa.
 
Stánky s občerstvením si pripravili tímy zo Sveržova, Mokroluhu, Beloveže, Dubinného, Zlatého, Osikova, Hažlína, Rokytova, Rešova, Abrahámoviec, Hankoviec i z Hornošarišského osvetového strediska.
 
Najviac žetónov získala obec Hažlín a Fajný harček po roku znova obhájila.
(17:37, red) 
Diskusia
Pridať komentár