V Bardejovských Kúpeľoch obnovili turistický okruh Ostrá Hôrka

2594x
18. September 2018
Na svoje si prídu bežkári, cykloturisti i rodiny s deťmi
Turistický okruh Ostrá Hôrka
 
S prispením Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov bola v týchto dňoch v Bardejovských Kúpeľoch dokončená obnova turistického okruhu Ostrá Hôrka. Tento turistický chodník má spolu 3 okruhy, najväčší meria 3,5 km, stredný 1,5 km a najmenší 1 km. Slúžiť bude bežkárom, horským cyklistom a turistom a je vhodný aj na prechádzky rodín s deťmi. Informuje o tom riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov Radomír Jančošek.
 
,,Turistický chodník niekoľko rokov chátral a zarastal vegetáciou. Niektoré úseky boli v dôsledku zosuvu pôdy neprechodné. V rámci obnovy celého okruhu sa vyčistili neprechodné úseky, odstránili konáre a obnovili sa aj zničené smerové tabule. V krátkej dobe dokončíme značenie, smerové tabule a obnovu altánkov. Do konca roka plánujeme predovšetkým obnoviť altánok pri troch jabloniach a studničku na tomto úseku. V zime bude okruh, situovaný v zdravom lesnom prostredí, slúžiť hlavne bežkárom a po zvyšok roka horským cyklistom a turistom. Vhodný je aj na rodinné prechádzky, pikniky a posedenia. Tým, že má tri rôzne dlhé okruhy, každý si dĺžku trasy môže prispôsobiť svojej kondícii,“ vyzdvihol R. Jančošek.
 
Dodal, že dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 km. Popri tom je na tomto území aj sieť vybudovaných, udržiavaných a navzájom prepojených piatich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch.
 
,,Na druhý polrok toho roka ešte pripravujeme ako partner projektu novú štvorjazyčnú cyklomapu AQUAVELO. Ide o 230 km úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou. V spolupráci so Štátnymi lesmi, ktoré dokončujú obnovu Jazierka Bardejovské Kúpele, plánujeme obnovu oddychovej a rekreačnej zóny v okolí jazierka (drevené prvky, odpočívadla, altánky, mapy, koše, drevený mostík). Súčasťou by mal byť aj mini drevený park pre deti pri jazierku, prípadne mini lanový park v okolí jazierka. Pripravujeme aj obnovenie turistických značení a trás, drevených turistických altánkov, exteriérových turistických máp, finančne podporíme aj obnovu cyklochodníkov, turistických chodníkov a kultúrnych podujatí,“ vymenoval R. Jančošek.
 
Kúpele pokoja
 
Samotné Bardejovské Kúpele sú situované v lesnom prostredí plnom kyslíka. Celý areál je udržiavaný a voľne prechádza do lesa. Bardejovské Kúpele boli v niektorých starších listinách označované za „kúpele pokoja“. Je to naozaj oprávnené, pretože je to miesto z formálneho hľadiska súčasťou mesta Bardejov, ale v skutočnosti leží mimo neho, v krásnom a pokojnom prostredí lesov s výbornými klimatickými podmienkami. Pri nedávnych výskumoch sa opakovane potvrdilo, že ide o miesto s najčistejším vzduchom na Slovensku. V kúpeľoch sa nachádza pešia zóna a lesopark, ktoré všetkým ponúkajú pokoj a oddych od každodenného života. V areáli kúpeľov sa nachádza aj letné kúpalisko s vyhrievanou vodou, tenisové kurty a krytá tenisová hala, miniaturgolf, kyslíková dráha, turistické a cyklistické chodníky, Múzeum ľudovej architektúry - skanzen, kino, obchodné centrum.
(10:00, red)
 
Diskusia
Pridať komentár