Boj o Šibeňu horu a kto koho záujmy vlastne háji?

3523x
26. September 2018

Boj o Šibeňu horu a kto koho záujmy vlastne háji? 

O problémoch vlastníkov pozemkov na Šibenej hore som sa dozvedel prostredníctvom listu, ktorým ma oslovili, rovnako ako mnoho ďalších jednotlivcov a inštitúcie v Bardejove. Rozhodol som sa v rámci možností pomôcť. Je totiž absurdné, aby bezprecedentnú chybu štátnych úradníkov využil ktokoľvek na osobný prospech. Svoju kandidatúru na primátora Bardejova som prijal aj preto, aby sme sa spoločne pokúsili takéto prehmaty riešiť a pomôcť občanom vrátiť dôveru v spravodlivú a pomáhajúcu samosprávu nasmerovanú na skvalitnenie života všetkých Bardejovčanov.

Andrej Gmitter 
 
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Celé znenie listu, ktorý bol doručený Andrejovi Gmitterovi: 

Štát zrušil prístupové cesty na Šibeňu horu, aktivista a kandidát na primátora Milan Ján Pilip sa mlčky prizerá, jeho rodina z celej situácie profituje.

Pilip využíva protiprávny stav a šikanuje vlastníkov pozemkov

Neobvyklá situácia nastala na časti pozemkov v katastrálnom území Bardejov – Šibeňa hora. V roku 2012 niektorí vlastníci pozemkov zistili, že z katastrálnych máp zmizli viac ako sto rokov užívané prístupové cesty, pôvodne vo vlastníctve štátu a správe mesta. Zistili to, keď si jeden novonadobudnutý vlastník pozemku začal cestu nárokovať ako svoje územie. Tým zamedzil prístup mnohým vlastníkom k svojim nehnuteľnostiam. A nebol ním nik iný ako otec aktivistu a kandidáta na primátora Milana Jána Pilipa.

Pochybil nedôsledný úradník

Celý príbeh začal v roku 1986. Vtedy sa realizovalo mapovanie parciel tzv. fotogrametrickou metódou, čiže leteckým snímkovaním. Malo ísť o pomocnú metódu vytvorenia nových dát a ich porovnaniu – vyhodnoteniu s dovtedy platnými katastrálnymi pozemkovými mapami a ostatnou grafickou a písomnou agendou. V dôsledku toho úplne zmizla prístupová cesta na Šibeňu horu k niekdajšej „šibenici“ teraz k Cyrilometodejskému krížu, nakoľko pri vyhodnocovaní uvedených snímok namiesto dvoch čiar, ktoré ohraničovali pôvodnú cestu, jedna vnútorná čiara zmizla a tým zmizla aj pôvodná cesta.

Druhá cesta smerom za Šibeňu horu sa stala nefunkčnou preto, keďže jej časť bola pričlenená tiež k tomu istému pozemku buď na základe leteckého snímkovania, alebo geometrickým plánom z roku 2012 pred výstavbou uvedenej chaty. Celú túto, nie lacnú prácu, nemožno nazvať ináč ako diletantstvo zo strany zodpovedných úradníkov. Územie pod pôvodnými cestami bolo automaticky pridelené viacerým susediacim vlastníkom, ktorí si nevedome vďaka štátu prilepšili rozlohu svojich parciel o stovky metrov štvorcových.

Nový majiteľ – nové problémy

Na toto pochybenie sa neprišlo dlhé roky, keďže pozemky okolo ciest spravovali pôvodní vlastníci. Problém nastal až v spomínanom roku 2012. Jeden z nich svoju parcelu predal /2002/. Kupcom bol otec aktivistu a terajšieho kandidáta na primátora Milana Pilipa. Jeho zámerom bolo postaviť si na pozemku chatu.

Územné stavebné konanie prešlo hladko, za prítomnosti iba niektorých prizvaných susediacich vlastníkov, čo je porušenie stavebného zákona /viď pozvánky na jednotlivé konania/. Je otázne aj územné a stavebné konanie pre túto chatu. Stavebný zákon v§62, ods. 4 hovorí, že ak by sa uskutočňovaním alebo užívaním stavby mohli ohroziť verejné záujmy chránené týmto zákonom a osobitnými predpismi alebo neprimerane obmedziť či ohroziť práva a oprávnené záujmy účastníkov vo väčšom rozsahu, než sa počítalo v územnom rozhodnutí, stavebný úrad žiadosť o stavebné povolenie zamietne.
 
Taktiež o začatí stavebného konania sa oznamuje písomne v zmysle §61, ods. 2 stavebného zákona všetkým dotknutým účastníkom a dotknutým orgánom. Susediaci vlastníci sa žiaľ nemohli vyjadriť, keďže časť z nich na tieto konania vôbec nebola prizvaná. V tom čase nikto z nich netušil, že ich čakajú veľké nepríjemnosti. Tie prišli čoskoro, keď pán Pilip starší začal uplatňovať vlastnícke právo na cestu, ktorá viedla k ďalším pozemkom. Zo začiatku slovne, potom aj pokusom o oplotenie či zatarasením cesty ťažkými kvetináčmi.

Detektívna práca a čudné zákony

Dotknutým vlastníkom to nedalo a zisťovali, ako je možné mať vlastnícke právo na kedysi štátnu cestu. Postupným zisťovaním, za ktorým bolo množstvo žiadostí, listov, ciest, jednaní na katastri v Bardejove, množstvo jednaní na mestskom úrade v Bardejove, listov na Generálne riaditeľstvo Slovenského pozemkového fondu v Bratislave, na pracovisko v Prešove a Bardejove, ako aj korešpondencia s inšpekciou Úradu geodézie a katastra v Bratislave.

Z uvedených skutočností, aj po konzultáciách so súdnym znalcom z tejto problematiky vzniklo jednoznačné stanovisko: „Pochybenie muselo nastať po leteckom snímkovaní v roku 1986“, kedy sa tieto snímky nedôsledne vyhodnotili a hranice pozemkov boli zmenené v nesúlade s dovtedy platnými katastrálnymi mapami a dostupnou platnou agendou katastra. Absurdné je ale to, že zákon chráni úradníkov štátu pred vyvodením akejkoľvek osobnej zodpovednosti. Ešte horšie je, že chyby úradníkov sú nevratné. A ak občan na nejakú príde, musí si náhradu vymáhať súdnou cestou.

Stovky Eur a hrubozrnná arogancia

Zástupcov vlastníkov tento proces stál nemalé finančné prostriedky. Cesty, žiadosti, právny zástupca atď. Najnepríjemnejšie je, že aj keď zistili pravdu a oznámili ju pánovi Pilipovi, nebol ochotný ju akceptovať a opakovane sa pokúša zastrašovať podávaním žalôb proti dotknutým vlastníkom. Mlčí aj jeho syn, sám občiansky aktivista, ktorý sa prezentuje ako bojovník za práva občanov proti pozemkovej mafii. No keď má z protiprávneho konania profitovať jeho rodina, zrazu sa neozýva. To asi nie je najlepšia vizitka kandidáta na primátora.

Zároveň mal pán Pilip ako člen komisie výstavby a územného rozvoja mesta, tiež ako mestský poslanec povinnosť uvedený problém spolu s vedením mesta riešiť. Je paradoxom, že aj v novom územnom pláne mesta z roku 2007 táto „zaniknutá“ cesta figuruje na tom istom mieste, a je omnoho širšia, ako pôvodná.
 
Teda pán Pilip mladší mal tieto skutočnosti rešpektovať a upozorniť na to otca. No z jeho nekonania sa dá usúdiť, že nie je zďaleka základnou motiváciou pomoc a ochrana občanov, ktorým sa deje protiprávne konanie, i keď to tak deklaruje. Odrezať desiatky vlastníkov od reálneho prístupu ku svojim pozemkom, chatám a domom je problém ďaleko vážnejší, ako výstavba pumpy na Ťačevskej, proti ktorej pán Pilip tak razantne bojoval. Určite svoju úlohu môže zohrať aj to, že pán poslanec bude dedičom, teda budúcim vlastníkom predmetného pozemku aj nehnuteľnosti.

Koľko chýb sa ešte nájde a čo na to radnica

Z celého problému sa natíska ďalšia otázka, že ak pochybil úradník v tomto prípade, či nemohol urobiť chybu i pri iných pozemkoch. Zarážajúci je aj postoj vedenia mesta Bardejov, ale aj Slovenského pozemkového fondu GR Bratislava, keď o celom probléme boli podrobne a niekoľkokrát písomne a osobne informovaní. Ak mesto alebo Slovenský pozemkový fond vôbec nevedeli, že prišli výmazom o svoj majetok, ako potom chráni a spravuje ďalšie naše spoločné im zverené hodnoty.

Snáď sa už začína blýskať na lepšie časy, pretože aj vďaka opakovaným výzvam poškodených občanov mesto Bardejov už konečne zadalo spracovanie znaleckého posudku, ktorý by mal definitívne ukončiť traumu občanov mesta v tejto lokalite.

Poškodení občania mesta Bardejov, katastrálne územie Šibeňa hora

(18:36, inzercia, objednávateľ: Andrej Gmitter, Pod Šibeňou horou 77, Bardejov) * Tento text je platenou formou reklamy
 
Marta Sokolová
27.09.2018 22:55
info
Pekný večer, skúste dobre čítať, list o problémoch na Šibenej hore nepísal p. Gmitter, jemu ten list bol iba doručený dotknutými zahradkármi. Všetko ste prekrútili. P.Gmitter nič nepíše a nekonštatuje v liste, lebo nie je autorom listu.
Michal
27.09.2018 21:41
Kampaň či antikampan, dôležitým faktom v tejto veci je, že tí vlastníci sú stále poškodení a je treba to riešiť. Aspoň sa mesto o tom dozvie.
BJ volič
27.09.2018 15:52
antikampaň šmejda
Gmitter je priadny ha..l, ktory pracoval s ciernymi peniazmi v sporte a s ciernou pracovnou silou na trhu prace. Taka nacasovana antikampan hovori o tom, ze je nutnost volit Pilipa.
Peter Deďo
26.09.2018 22:51
antikampaň
Rozumná osoba jednoducho pochopí, že to je len lacná a nie veľmi charakterná antikampaň.
Pridať komentár