Reálny program pre transparentnejšie mesto

2993x
01. Október 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Stanislav Soroka, kandidát na primátora Bardejova
Stanislav Soroka predstavuje časť svojho programu 
 
Všetkým sa nám bude žiť v našom meste lepšie, keď nebudeme mať žiadne pochyb­nosti o hospodárení s financiami nás všetkých. Múdre rozdeľovanie, spravodlivé dotácie, verejné súťaže bez pochybností a najmä omnoho vyššia informovanosť obyvateľov. A napokon aj to podstatné: nielen informovať, ale aj počúvať a reagovať. Základné kroky k lepšej transparentnosti mesta som dal hneď na začiatok môjho programu a tvorí jeho veľkú časť.
 
Transparentná samospráva v maximálnej možnej miere komunikuje so svojimi občan­mi. Využíva viac komunikačných kanálov a neustále ich modernizuje. Nie ľudia sa prispôsobujú mestu, ale mesto im. Ak chceme vymeniť pochybnosti za záujem o veci verejné, ľudia musia dostávať maxi­mum informácií vysoko nad povinný zákon­ný rámec. Transparentné účty sú pekná vec, no ľuďom nepovedia nič viac o obstarávaniach či predmetoch zákaziek, za ktoré sa platilo. Zasadím sa o kvalitnejšiu informo­vanosť Bardejovčanov a vymením ju za pochybnosti o efektívnom riadení mesta.
 
Je dôležité, aby ľudia poznali prácu svojho primátora. Jeho program by pre nich ne­mal byť tajomstvom. Preto považujem za dôležité pravidelne informovať verejnosť o všetkých vykonaných opatreniach a aktivitách primátora, napríklad aj v samostatnej sekcii webstránky.
 
Zákazky v meste si nemôžu deliť stále tie isté firmy s pochybnosťami a napojením na funkcionárov mesta. Rodinkárstvo a ko­rupcia nemajú čo robiť v meste, v ktorom chcú žiť slušní ľudia. Základom transparentnosti v meste je dobre zrealizované verejné obstarávanie, ktoré sa deje pod kontrolou verejnosti. Nie také, kde sú zákazky šité na mieru vopred vybraným firmám.
 
Zmením filozofiu povinného zverejňova­nia informácií na nástenkách za moderné spôsoby komunikácie, kde chodia informá­cie za ľuďmi a nie ľudia za informáciami.
 
Máloktoré mesto na Slovensku má tak ne­prehľadnú webstránku ako práve Bardejov. Je priam umením dostať sa na nej k takým informáciám, ktoré sú pre občana, zaujímajúceho sa o transparentné nakladanie s mestskými financiami zásadné. Toto sa musí zmeniť. Náš úrad si zaslúži moderný klientsky servis, nie anonymnú podateľňu. Naši obyvatelia sú klienti a úrad by mal mať ako prioritu pomôcť im nájsť tie správne dvere bez hľadania a bez čakania vybaviť potrebné dokumenty. Kancelária prvého kontaktu je dnes bežnou súčasťou väčších miest a uľahčuje prácu aj samotným pracovníkom úradu a eliminuje „úradnú turistiku“.
 
Primátor Bardejova má v súčasnej dobe kompetenciu rozhodovať o dotáciách in­dividuálnym žiadateľom až do výšky 5000 eur a max. 100 000 eur ročne, čo je 400 000 eur za jedno volebné obdobie a to bez akejkoľvek kontroly. Som za to, aby sme zaviedli aspoň čiastočne participatívny rozpočet, kde budú samotní občania rozhodovať o určitých sumách, na ktorý plánovaný projekt ich chcú radšej použiť. Otvorme mesto ľuďom!
 
Zasadím sa o to, aby etický kódex mesta nebol iba papier, pri ktorom ani nie je verejne známe, kto každý ho podpísal. Vedenie mesta sa nemôže iba tváriť, že počúva verejný záujem a následne ľuďom postaviť pod oknami namiesto ihriska benzínovú pumpu.
 
Občania síce majú možnosť vystúpiť na zas­tupiteľstve, no bez reakcie. Je nevyhnutné, aby každý takýto občan dostal spätnú väz­bu na svoju interpeláciu. Mesto tu nie je len pre tých, ktorí dali jeho vedeniu hlas, ale pre všetkých.
 
Zastavme včas rozpredávanie mestského majetku skôr, než nám zostane iba historická radnica. Rekonštrukcie mestského majet­ku sa musia robiť efektívne, aby sa nepre­dražovali zákazky následnými opravami. V podnikateľskej etike je bežné, že nekvalitné prevedenie zákazky musí realizátor opraviť na vlastné náklady.
 
Som podnikateľ. Neprišiel som kradnúť ale­bo sa akýmkoľvek spôsobom obohacovať na funkcii primátora. Nepotrebujem to. Ako primátor darujem časť svojho platu každý mesiac inému športovému klubu. Transparentne a verejne.
 
Dobrý primátor sa nebojí dialógu s občan­mi, práve naopak. Občan je pre mesto partnerom. Budem hľadať nové cesty, ako spojiť aktívnych občanov. Vytvoríme radu podnikateľov mesta, ale aj iné poradné orgány primátora a mestského zastupiteľstva, podľa rôznych záujmových združení.
 
Územný plán je jeden zo základných strate­gických dokumentov mesta. Nie je možné, aby sa otváral a menil na počkanie, ako sa to ktorému spriatelenému developerovi hodí. Som za to, aby sme mysleli a konali strategicky, nastavili mesto aj po strán­ke územného plánovania na roky dopredu a akékoľvek plánované zmeny najskôr pre­rokovali s občanmi.
(10:10, inzercia, NAB3-31)
Diskusia
Pridať komentár