Kraj udelil najvyššie ocenenia v sociálnych službách, medzi ocenenými aj KOR-GYM v Hertníku

858x
05. Október 2018
Cena pre klienta, ktorý sám pomáha odkázaným
Zľava: M. Janič z Centra sociálnych služieb Zátišie v Snine - DSS Osadné, A. Blajsko, zakladateľ Integračného zariadenia KOR-GYM, n.o. v Hertníku a M. Dzuracká z Centra sociálnych služieb Ametyst v Tovarnom
 
Prešovský samosprávny kraj už po ôsmy raz odovzdal najvyššie krajské ocenenia v sociálnych službách – Krídla túžby. Ceny za rok 2018 si prevzali traja laureáti v rámci galaprogramu na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského. Jeho súčasťou bol už tradične koncert bez bariér.
 
O ocenených v troch kategóriách rozhodli na základe nominácií členovia Komisie sociálnych vecí a rodiny pri Zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja. Ceny za rok 2018 si z rúk predsedu PSK prevzali traja laureáti.
 
V kategórii poskytovateľ sociálnych služieb spomedzi štyroch nominácií získalo Krídla túžby Integračné zariadenie KOR-GYM, n.o. v Hertníku, ktoré komplexné sociálne služby poskytuje odkázaným ľuďom už 25 rokov. Domov sociálnych služieb počas svojej existencie výrazne prispel ku skvalitneniu života ľudí s mentálnym a kombinovaným postihnutím zavádzaním rôznych druhov pracovnej terapie i zlepšením materiálnych podmienok. Návrh na ocenenie zaslali zamestnanci a obyvatelia zariadenia.
 
V kategórii zamestnanec u poskytovateľa sociálnych služieb si krajské ocenenie spomedzi ôsmich nominovaných prevzala Mária Dzuracká z Centra sociálnych služieb Ametyst v Tovarnom. Klienti i kolegovia, ktorí ju navrhli na ocenenie, si vážia predovšetkým jej odborný i ľudský prístup, schopnosť motivovať prijímateľov k rôznym voľnočasovým i pracovným aktivitám. Osobitne vyzdvihujú jej osobnú zaangažovanosť v starostlivosti o zariadenie, v ktorom pracuje viac ako 38 rokov a zanietenosť v zveľaďovaní centra, často nad rámec pracovných povinností.
 
V kategórii prijímateľ sociálnych služieb komisia rozhodovala medzi dvomi návrhmi. Cena bola udelená Marcelovi Janičovi z Centra sociálnych služieb Zátišie v Snine - DSS Osadné. Tento 40-ročný klient, ktorý žije v domove sociálnych služieb od svojho detstva, je obdivuhodným príkladom nezištného dobrovoľníctva. Napriek svojmu hendikepu sám pomáha iným – v obci roznáša obedy pre seniorov, pravidelne ich navštevuje a je ich najbližším dôverníkom i spoločníkom. Ochota pomôcť, pracovať na sebe i zmenách vo svojom osobnom živote mu priniesla nomináciu, ktorú zaslal protojerej Pravoslávnej cirkevnej obce Osadné Peter Soroka.
 
Prejav vďačnosti 
 
„Udeľovanie ocenení je prejavom vďačnosti poskytovateľom a zamestnancom sociálnych služieb za to, že nahrádzajú svojim klientom domov i za to, že svoju prácu robia srdcom. Často nad rámec svojich možností, síl i pláce, ktorá nezodpovedá náročnosti tohto povolania. Ocenenie je zároveň vyjadrením obdivu klientom, ktorí rozdávajú okolo seba oveľa viac úsmevu a dobrej energie, ako my ostatní a sú pre nás inšpiráciou,“ povedal na odovzdávaní cien predseda PSK Milan Majerský.
 
Slávnostné odovzdávanie najvyšších krajských ocenení v sociálnych službách bolo aj tento rok spojené s koncertom bez bariér. V galaprograme sa predstavili klienti zo Stropkova, Sniny, Novej Sedlice, Brezovičky, Legnavy i Spišskej Starej Vsi. Už tradične išlo o vybrané vystúpenia z regionálnych koncertov, ktoré sa uskutočnili v priebehu júna vo Vyšnom Kazimíri a na Spišskom salaši pri Spišskom Podhradí.
 
Podujatie Krídla túžby nadväzuje na tradíciu prehliadky Deň bez bariér, ktorého sedem ročníkov pripravila krajská samospráva v rokoch 2003 až 2009. Udeľovanie ocenení je pridanou hodnotou pre zariadenia, pre zamestnancov i prijímateľov, ktorí svojimi výnimočnými úspechmi, kvalitou služieb a prístupom k práci môžu byť príkladom dobrej praxe a motiváciou pre ostatných. Takúto symboliku nesie v sebe aj samotná cena, ide o keramickú plastiku s motívom okrídlenej barly v žltom srdci.
 
POSKYTOVATEĽ sociálnych služieb
 
Integračné zariadenie KOR-GYM, n.o. v Hertníku oslávi tohto roku štvrťstoročie svojej existencie. V roku 1993 ho založil PaedDr. Anton Blajsko pre mentálne a telesne postihnutých klientov. O rok neskôr bola zriadená Súkromná pomocná škola, neskôr Súkromná osobitná škola a Súkromná praktická škola, ktoré boli zaradené do siete špeciálnych škôl SR. Z aktivít je možné spomenúť najmä zapájanie klientov do športu či zavedenie liečebnej jazdy na koni – hipoterapia. Zariadenie v rámci terapie klientov prevádzkuje keramickú a krajčírsku dielňu, práčovňu, pekáreň na výrobu chleba a pečiva spolu s predajňou potravín, kde sa predávajú pekárenské výrobky. Zariadenie počas svojej existencie organizovalo rôzne semináre, kurzy, školenia, aj s medzinárodnou účasťou. Poskytovalo relaxačno-rehabilitačné pobyty členom Konfederácie politických väzňov Slovenska. Pred dvomi rokmi tu boli vytvorené tri chránené dielne a jedno chránené pracovisko. V roku 2012 zariadenie vďaka podpore eurofondov prešlo kompletnou rekonštrukciou, ktorá prispela k zvýšeniu kvality i podmienok života jeho obyvateľov.
(15:00, D. Jeleňová)
 
Diskusia
Pridať komentár