Na oslavy mesta prišli mnohí vzácni hostia, vystúpila kapela Gladiator i speváčka Sima Martausová

2310x
09. Október 2018
Oslavy v Bardejove 
Pozrite si reportáž 
 
Mesto Bardejov si pripomenulo 777. výročie od prvej písomnej zmienky, ktorá sa datuje ešte do roku 1241. Radnica si aj preto uctila pamiatku dvojdňovým vyvrcholením všetkých aktivít, ktoré prebiehali od začiatku kalendárneho roka.
 
Na námestí v blízkosti radnice bola slávnostne osadená pamätná tabuľa pri príležitosti osláv tohto výročia, ktorej autorom je akademický sochár Martin Kutný. Na nej je vyrytá báseň Jána Nagajdu.
 
Oslavy pokračovali na Radničnom námestí. Na pódiu prebiehali hudobné a tanečné vystúpenia, pre Bardejovčanov boli pripravené viaceré predajné stánky, nechýbali ani aktivity pre deti. V programe sa predstavila aj historická šermiarska skupina Jago a vystúpeniami sa prezentovali aj základné školy, nechýbala ani 3D prezentácia Bardejova na historickej radnici.
 
Ťahákom prvého dňa bolo vystúpenie kapely Gladiator, oslavy v druhý deň uzavrela speváčka Sima Martausová. Na pódiu prebehlo aj žrebovanie veľkej súťaže o hodnotné ceny.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
"Neznámy kronikár v roku 1241 zaznamenal krátky príbeh o návšteve kniežaťa na území nášho mesta. Keď odchádzal na uhorský kráľovský dvor so svojim synom na pytačky, tu ho zastihla správa, že Uhorsko napadli Tatári, tak zrejme svoju cestu prerušil a vrátil sa domov. Tento neznámy kronikár nevedel zrejme o tom, že tým vystavil symbolický rodný list nášmu krásnemu mestu Bardejov. Mesto určite existovalo dávno predtým, pretože už tu bola osada a už keď tu prichádzali tak fungovalo, ale od toho dňa sa datujú oficiálne dejiny nášho krásneho mesta," prezradil primátor mesta Boris Hanuščak.  
 
Samospráva mesta sa oslavám venovala počas celého roka. "Samospráva mesta Bardejov sa rozhodla rok 2018 venovať tomuto výročiu, pretože tri sedmičky, to je také magické, čarovné trojčíslie, ktoré symbolizuje hojnosť, úspech, šťastie, zdravie. Preto sme sa rozhodli, aby sme čo najviac toho implantovali medzi obyvateľov nášho mesta a celý rok venujeme práve tomuto dátumu. Som veľmi rád, že obyvatelia nášho mesta sa do toho zapájali, že aj včera prišli v hojnom počte na jednotlivé aktivity, ktoré boli na Radničnom námestí. Som rád, že tu bol podpredseda vlády, že tu bol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva, pán štátny tajomník Ministerstva práce, rodiny a sociálnych vecí a som veľmi rád, že priniesli nášmu mestu aj dá sa povedať veľmi pozoruhodné darčeky, " pokračoval Hanuščak. 
 
A čo by primátor mesta zaželal Bardejovu do budúcna? "Aby všetko to, čo symbolizujú tri sedmičky, šťastie, zdravie, pokoj, úspech, hojnosť, sa každému prejavilo v jeho osobnom a rodinnom živote. Nech je to mesto šťastných a spokojných ľudí," dodal primátor. 
 
Viac sa už dozviete vo videoreportáži.
(16:21, red) 
Diskusia
Pridať komentár