15 rokov fungovania Komunitnej nadácie Bardejov

1320x
17. Október 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Rozhovor s jej správcom Jozefom Jarinom
Mladí filantropi na vlastnom workshope v Záhrade MF
 
V tomto roku vstúpila komunitná nadácia do šestnásteho roku svojej existencie. Ste jej správcom od jej vzniku. Aké boli začiatky a hlavné dôvody jej vzniku?
 
Pred vyše 15 rokmi sa skupina aktívnych Bardejovčanov rozhodla podieľať na miestnom verejnom živote inak ako prostredníctvom politických strán a hnutí. Cítili sme značný ľudský a sociálny kapitál v bardejovskej komunite, ktorý bol z nášho pohľadu len málo využívaný v prospech zvyšovania kvality života v meste. Chceli sme presvedčiť samých seba i obyvateľov mesta, že dokážeme problémy v jednotlivých častiach mesta riešiť aj vlastnými silami. Išlo nám o to - ponúknuť obyvateľom mesta víziu svojpomocného fungovania komunity, ktorá sa nespolieha iba na verejné inštitúcie, ale sama spoznáva silu svojho spoločného kapitálu a ten s pomocou komunitnej nadácie premieňa na zaujímavejší a kvalitnejší život pre seba i pre iných.
 
Už pri zrode komunitnej nadácie bolo nevyhnutné spájať potenciály s inými subjektmi v meste. Na jej založenie bol potrebný finančný kapitál, s ktorým nám pomohla miestna samospráva, čo bol prvý významný krok k praktickému vzniku komunitnej nadácie.
 
Existujú na Slovensku komunitné nadácie aj v iných mestách? Čím sa líšia od ostatných nadácií?
 
 Koncept komunitných nadácií existuje a funguje v demokratickom svete už 104 rokov. Na Slovensku začali vznikať komunitné nadácie po roku 1994. Prvá na Slovensku vznikla v Banskej Bystrici. Jej súčasný názov je Komunitná nadácia Zdravé mesto. Na Slovensku teraz registrujeme 8 aktívnych komunitných nadácií. Všetkých osem je združených v Asociácii komunitných nadácií Slovenska.
 
Komunitné nadácie, na rozdiel od ostatných nadácií, sú zamerané na rozvoj komunít (ako spoločenstvo ľudí determinované v tomto prípade hlavne podľa časti mesta, ulice, sídliska, ale aj podľa spoločných záujmov a pod.) prostredníctvom podporovania jej aktívnych obyvateľov, ktorí chcú vykonať niečo užitočné, aby z toho mali úžitok aj ostatní obyvatelia komunity či mesta. Pre nás v našich začiatkoch bolo veľmi nápomocné získavanie know – how od staršej Komunitnej nadácie Prešov.
 
Má komunitná nadácia svoje orgány?
 
Áno, samozrejme. V zmysle zákona o nadáciách je ustanovená 9 – členná správna rada nadácie, ako základný kolektívny orgán a spoločne so správcom nadácie - výkonným orgánom napĺňajú misiu komunitnej nadácie, pod kontrolným dohľadom - 3 - člennej dozornej rady nadácie. Ako poradný orgán máme zriadenú tzv. grantovú komisiu.
 
Môžete nám priblížiť, ako funguje taká pomoc komunitnej nadácie?
 
Základným nástrojom, prostredníctvom ktorého komunitná nadácia mobilizuje komunitu, pomáha jej riešiť pálčivé problémy a premieňať zaujímavé príležitostí na skvalitňovanie života sú granty na svojpomocnú realizáciu svojich nápadov v meste a okolí, ktoré prispievajú k skvalitňovaniu života čo najväčšiemu počtu ľudí. V súčasnosti komunitná nadácia otvára už niekoľko rokov 7 grantových programov ročne. Dva z nich – Deti a mládež a Čistý Bardejov dvakrát do roka.
 
Za 15 rokov sme v komunitnej nadácii podporili 504 projektov v celkovej sume grantov 230 133 eur. V roku 2017 bolo podporených 25 projektov v celkovej sume grantov 12 661,03 eur. Takouto sumou sme mohli podporiť aktívnych Bardejovčanov predovšetkým vďaka darcom a podporovateľom kvalitnejšieho života v meste a okolí, ktorí porozumeli takémuto konceptu rozvoja spoločnosti, preto jedným z cieľov našej práce v nadácii je rozvíjať darcovstvo, filantropiu a dobrovoľníctvo.
 
Už ôsmy rok programovo rozvíjame dobrovoľníctvo medzi mladými ľuďmi prostredníctvom programu Mladí filantropi a zároveň poskytujeme servis a poradenstvo pri zakladaní neziskových mimovládnych organizácií. Zároveň s nimi komunikujeme a usilujeme sa naprieč miestnymi mimovládnymi organizáciami spolupracovať.
 
Čím ďalej – tým častejšie odovzdávame naše skúseností z práce v komunitnej nadácii aj zahraničným záujemcom. Naposledy v roku 2017 sme v našej nadácii hostili dve stážistky z neziskových organizácií z Ukrajiny. Je to pre nás príjemná príležitosť, keď môžeme byť nápomocní svojim kolegom v susednej krajine, ktorá naliehavo potrebuje všestrannú pomoc na svojej dramatickej ceste k slobode a fungujúcej demokracii. Pomáha to aj nám viac si uvedomiť, že naša spoločnosť, a zvlášť občianska, pomerne rýchlo dospieva a uvedomuje si svoju rolu v otvorenej demokratickej spoločnosti.
(15:55, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár