Bardejovský drabiňak znova zaujal, diváci si oddýchli a zrelaxovali

1862x
28. Október 2018
Bardejovský drabiňak 2018
Pozrite si videoreportáž 
 
Blíži sa koniec roka a s ním aj čas hodnotiť uplynulú sezónu kultúrnospoločenských podujatí, ktoré každoročne Hornošarišské osvetové stredisko organizuje pre obyvateľov Bardejova, ale aj obcí okresu.
 
Z najreprezentatívnejších treba spomenúť „Valali v mesce, Bardejovské dožinky, Fajný festival či „populárny“ Vianočný jarmok remesiel. Medzi najobľúbenejšie akcie patria už tiež vystúpenia folklórnych skupín, ktoré sú známe pod názvom BARDEJOVSKÝ DRABIŇAK, ktorý osvetové stredisko organizuje od roku 2009.
 
Tento rok sa Bardejovský drabiňak konal 21. októbra v Športovej hale Mier. Bol zameraný na rôzne ľudové zvyky spojené s dôležitými medzníkmi v živote človeka a niesol názov „OD MAĽUČKA...“
 
Ako sám názov napovedá, začal sa „kerscinami“, keďže sa jedná o prvý slávnostný akt v živote človeka. Divákom ho prezentovala FSk Rokytovčan, ktorej vedúcou je Jana Pituchová. Dieťa rýchlo vyrastie z „plienok“, odpútava sa od mamy, začne chodiť medzi rovesníkov a na lúke sa s nimi hrá rôzne hry.
 
Aké, to predviedli deti z MŠ v Osikove, do programu ich pripravila pani učiteľka Martina Blanárová. Okrem detských hier videli diváci v ich podaní aj zvyky, ktoré boli typické pri dožinkoch. Hry a tance sú už tradičnou súčasťou života na dedine. Chlapčenské hry a tance zo svojej obce prezentovali členovia DFS Raslavičanik, ktorý vedie Monika Bučková.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Čo sa dialo vtedy, keď chlapec dospel na mladého muža ukázali členovia FSk Raslavičan v programe Na mostku. V podaní tejto vynikajúcej skupiny videli diváci aj Rukovačku a verbunk a napokon aj to, čo patrí medzi najkrajšie udalosti v živote človeka, teda svadbu. Vedúcim Raslavičanu je Anton Kontura, choreografkou Monika Balážová a doprevádzala ich Ľudová hudba Stana Baláža.
 
FSk Osikovčan predstavil zvyky spojené s Paľeňim paľenki. Táto skupina pôsobí vo folklóre u viac ako 30 rokov, vedie ju Jozef Puchalík. Regrútske spevy odozneli v podaní FSk Kurimjan, ktorej vedúcou je Marta Mihoková.
 
Ako prebiehali Rajbački v Abrahámovciach, prezentovala FSk Torička, ktorej vedúcou je Andrea Remetová. Folklór má v našich životoch pevné a stále miesto. Je dobré, že sú tu stovky zanietených „nositeľov tradícií“, oduševnených tanečníkov, spevákov, hudobníkov, remeselníkov...,ktorí si vždy nájdu čas na túto ušľachtilú činnosť.
 
Nedeľný program „pokryl“ širokú škálu zvykov spojených so životom ľudí na našich dedinách. Program bol koncipovaný tak, aby si ľudia pripomenuli, mladší sa zoznámili s tým, ako žili ich predkovia.
 
Bardejovský drabiňak bol opäť úspešný, čo sa prejavilo hojným počtom divákov a ich spokojnosťou vyjadrenou častým a dlhým potleskom. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
(10:41, M. Harňaková)
Inzercia 
Diskusia
Pridať komentár