Dominika Ferková maturovala v Batumi

515x
01. November 2018
Šachistkám SR 19. miesto na olympiáde
Reprezentačné družstvo Slovenska na šachovej olympiáde v Batumi. Uprostred s dlhými vlasmi Dominika Ferková z BŠK 
 
Na 43. šachovej olympiáde v gruzínskom Batumi úspešne hrala v slovenskej reprezentácii 16-ročná Dominika Ferková. Slovensko bolo nasadené na 29. mieste štartovného poľa. Tvorilo ho 149 krajín.
 
V omladenej reprezentácií bola aj aktuálna majsterka Slovenska medzi ženami Dominika Ferková. 16-ročná hráčka z Bardejovského šachového klubu príležitosť hrať na takomto podujatí využila.
 
Na šachovej olympiáde Slovenský tím zohral jedenásť partií. So ziskom 15 bodov je umiestnenie v prvej dvadsiatke výrazným úspechom. Ferková veľmi dobre nahradila dievčatá, keď si potrebovali odpočinúť.
 
Z šiestich partií získala 4,5 boda. Kapitán ženského družstva GM Igor Stohl neskrýval spokojnosť s jej výkonnostného rastu. Po olympiáde pripomenul trpezlivosť a kvalitnú prípravu talentovanej šachistky:
 
„Príjemne ma prekvapila už na tohtoročných majstrovstvách Európy žien. Aj napriek sérií prehier so súperkami, ktoré boli zatiaľ nad jej sily. Videl som hráčku, ktorá mala už sformované základy repertoáru otvorení. Oproti minulosti výrazne zlepšila taktický postreh a celkovo hrala oveľa podnikavejšie a nápaditejšie. Nesklamala ani v Batumi. Spravidla trpezlivo aj úspešne uplatňovala získanú prevahu. Jej dobrý výsledok však netreba preceňovať. Cesta do základnej zostavy vedie cez partie so silnejšími súpermi a stabilné zvýšenie výkonnosti.“
 
Desať najúspešnejších národov na šachovej olympiáde: 1. Čína, 2. Ukrajina, 3. Gruzínsko, 4. Rusko, 5. Maďarsko, 6. Arménsko, 7. USA, 8. India, 9. Gruzínsko II, 10. Azerbajdžan... 19. Slovensko.
(19:54, šč, foto: SŠZ archív)
Inzercia
Diskusia
Pridať komentár