Bardejov je unavený, bez nových impulzov a nápadov

1813x
04. November 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Bardejov má o dve tisíc obyvateľov menej
 
Ako chcete oživiť mesto?
 
Spýtal sa ma jeden mladý muž na stretnutí s občanmi. Nuž, mesto väčšinou kopíruje toho, kto ho vedie. A ja mám pocit, že náš Bardejov je už unavený, bez nových impulzov a nápadov. Nepripravený pre novú generáciu. Dôkazom je aj masívny odchod ľudí preč z mesta.
 
Nie všetci odchádzajú za prácou
 
Netvárme sa, že všetci odchádzajú za prácou do zahraničia, hoci tam robí veľa ľudí a je to fenomén dnešnej doby. Smutný fenomén, pretože žena s deťmi je sama doma a rodina tak prichádza o otca, ktorý sa snaží zarobiť na všetky účty a predraženú hypotéku.
 
Lenže to isté sa deje aj v Košiciach alebo Banskej Bystrici. Aj odtiaľ chodievajú ľudia pracovať do zahraničia. S tým mestá veľa nenarobia. Ak chce niekto zarábať 2-3 tisíc eur mesačne, musí nájsť na Slovensku skutočne dobrú manažérsku pozíciu, alebo ísť jednoducho do zahraničia, kde je to bežný plat aj na menej odborných postoch.
 
Menej obyvateľov
 
Za posledných 7 rokov odišlo z mesta takmer 2000 ľudí. Odišlo, nie zomrelo. Odsťahovalo sa. Hádate správne, že to boli najmä mladšie ročníky, teda tí, ktorí môžu pracovať a znamenajú aj pre mesto aj pre štát ekonomický prínos.
 
Títo ľudia sa odsťahovali zväčša do okolitých dedín, ktoré im poskytli na život viac, ako Bardejov. Našli tam stavebné pozemky alebo lacnejšie nehnuteľnosti aj lepšie služby. A Bardejov majú stále dostupný.
 
Prečo je počet obyvateľov dôležitý?
 
Na každého obyvateľa dostáva mesto od štátu podielové dane. Ak sa obyvatelia odsťahujú do okolitej obce, tieto dane dostane obec. Ak si tam kúpi byt alebo postaví dom, dane z nehnuteľnosti platí obci. Taktiež jej platí dane za odpad.
 
A dajme tomu, že ten človek pracuje v Bardejove, chodí na nákup do Bardejova, jeho deti chodia do bardejovskej školy, atď...
 
Živé mesto je mesto, v ktorom všetko funguje tak, ako má 
 
Takýto človek využíva služby Bardejova, jazdí po týchto cestách, parkuje tu, aj preňho sa na ulici svieti, no Bardejov z neho nemá ani euro. Zato obec je o jeho dane bohatšia a môže ich zaradiť do svojho rozpočtu. Preto obce pri veľkých mestách rozkvitajú a dávajú svojim občanom napríklad zadarmo kompostéry, robia kvalitné moderné osvetlenia a chodníky, dávajú zadarmo do každého domu nádoby na separovaný odpad a rôznymi ďalšími spôsobmi skvalitňujú život na dedine.
 
Ak mesto prichádza o obyvateľov, prichádza o peniaze.
 
Chceme byť skanzen alebo živé mesto?
 
Máme krásne štvorcové námestie, ktoré mi vždy tak trochu pripomenie centrum Krakova. S jediným rozdielom. V Krakove to žije. Námestie je plné od rána do večera.
 
Tematické trhy, kopec domácich aj turistov, ktorí sedia na terasách, otvorených a vyhrievaných aj v zime, kopec obchodov so suvenírmi, všetko pootvárané dlho do noci, možnosti okružných jázd od bicyklov až po kone zapriahnuté v kočoch. A do toho veľa rôznorodých umelcov.
 
Len tak sa postavia na námestie a hrajú. Nadšení diváci im neraz tlieskajú priamo z terás. Niekedy hrajú rôzne kapely priamo v podnikoch. A teraz si predstavte, že Poliaci, zvyknutí na toto prídu ako turisti k nám na námestie, zapísané do zoznamu UNESCO. Alebo že sem prídu hoci turisti z Košíc. Čo tu zažijú o ôsmej večer?
 
Takže ako to tu chceme oživiť?
 
Neprichádzam so zázračným návodom, ani netvrdím, že to bude trvať rok. Mám ale jasný plán, ktorý som podrobne rozpísal aj na mojej webstránke www.zivybardejov.sk, ktorý rieši jednak odchod mladých ľudí, jednak rozvoj kultúry a cestovného ruchu v Bardejove. Zmena myslenia a generačná výmena najmä vo vedení mesta je už nutná.
(14:33, Stanislav Soroka, inzercia, NAB3-39)
Inzercia
Diskusia
Pridať komentár