Zabúdame nielen na športové talenty

1378x
09. November 2018
Učitelia aj žiaci sú bez motivácie
Pohybové aktivity v Bardejove a okrese dosiahli bod mrazu. Mesto sa postupne ochudobnilo o viac účelové kamenné Centrum voľného času na Dlhom rade so spoločenskou sálou a telocvičňou.
 
Minulosťou je atletický štadión v areáli kedysi všešportového mestského štadióna. Podnetných súťaží pre mládež je čoraz menej, chýbajú priestory aj organizátori. Populárnu mestskú rekreačnú zónu pri rieke Topľa otcovia mesta „zabetónovali“. Zimnú i letnú mestskú športovú olympiádu mládeže „pochovali“ vedúci oddelenia MsÚ za ostatných desať rokov.
 
Zanedbané školské ihriská
 
Alarmujúci je pohľad nielen na mestské školské športové ihriská. Základné i stredné školy akoby zabudli na vonkajšie priestory pre svojich žiakov. Úzko to súvisí najmä so zdravím budúcej generácie. Pravidelná údržba sektorov skončila pri nepravidelnom kosení trávy. Nečudujme sa, že na školských súťažiach je čoraz menej účastníkov, tak z radov žiakov ako aj učiteľov.
 
Radikálne ubudli nielen pretekári v individuálnych športoch, ale aj družstvá v kolektívnych hrách. Učiteľom telesnej výchovy sa nedarí motivovať mládež k pravidelnej príprave a následne k účastí aspoň na okresných kolách. Ani reprezentácia školy sa už tak nenosí. Následne tréneri v športových kluboch už nedokážu mnohé dobehnúť. Je zanedbané obdobie schopností učenia sa. Osvojenými vedomosťami a zručnosťami osobností vykonávať činnosť.
 
Nevýrazná samospráva
 
Finančné zabezpečenie je veľmi dôležité. Podpora štátu a tým aj samosprávy, je málo výrazná. Svojpomoc pri zabezpečení účastí v majstrovských regionálnych či republikových súťažiach nestačí. Tak sa stáva, že najmä na dopravu a materiál, výstroj, chýbajú prostriedky. V našom najchudobnejšom regióne Slovenska by sa patrilo vo väčšej miere a systémovo podporovať talentovanú mládež. Aj toto je jedna z možností ako zastaviť dramatický pokles obyvateľov Bardejova. Oddelenie školstva a telesnej kultúry Mestského úradu by v najbližších mesiacoch malo zohrať kľúčovú úlohu. Keď tomu tak nebude, označenie „telesná kultúra“, je tam len ako nálepka!
(14:03, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár