Gaboltov, Ortuťová a Hrabské získali finančnú dotáciu

1649x
15. November 2018
660-tisíc eur na mariánske pútnické miesta a pre neverejných poskytovateľov sociálnych služieb
 
Rímskokatolícka farnosť sv. Vojtecha Gaboltov
 
Krajskí poslanci schválili na svojom IX. zasadnutí Zastupiteľstva PSK vyše 660-tisíc eur na dotácie v oblasti kultúry a sociálnych služieb. Samospráva podporí mariánske pútnické miesta a zlepší poskytovanie sociálnych služieb neverejnými poskytovateľmi. Financie získali aj obce z okresu Bardejov - Gaboltov, Ortuťová, Hrabské. 
 
O dotáciu v programe „Sociálne služby – Kvalitné poskytovanie sociálnych služieb na území PSK neverejnými poskytovateľmi“ sa prihlásilo 20 žiadateľov. Dotácia bola schválená 17 neverejným poskytovateľom v celkovom objeme 260 876 eur, z toho kapitálové výdavky tvoria 198 124 eur a bežné výdavky 62 752 eur.
 
Financie využijú na rekonštrukciu, modernizáciu, stavebné úpravy, opravu a údržbu zariadení, nákup materiálno-technického vybavenia priestorov zariadení, ale aj na nákup technických zariadení a pomôcok na zlepšenie manipulácie s fyzickými osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu.
 
Najvyššia suma 20-tisíc eur bola pridelená ôsmim neverejným poskytovateľom, a to neziskovým organizáciám VALLE, Dar pokoja, Seniorpark, Centrum sociálnych služieb „Johanka“, Humanitarian, Arcidiecéznej charite Košice, Spišskej katolíckej charite a Domovu sv. Dominika.
 
O dotáciu v programe „Kultúra – Podpora mariánskych pútnických miest v PSK“ si nárokovalo 16 žiadateľov, z toho 12 žiadosti bolo zameraných na kapitálové výdavky, štyri na bežné výdavky. Z celkového počtu sa jedna žiadosť podľa Výzvy č. 2 v zozname mariánskych pútnických miest nenachádzala, preto nebola akceptovaná.
 
Poslanci rozdelili celkovo 400-tisíc eur, z toho na kapitálové výdavky vyčlenili 386 500 eur, na bežné výdavky 13 500 eur. Dotáciou podporili farnosti v Gaboltove, Levoči, Litmanovej, Ľutine, Vranove nad Topľou, Stropkove, Humennom, Čirči, Krásnom Brode, vo Veľkom Šariši, v Mikovej, Ľubovci, Sečovskej Polianke, Ortuťovej a Hrabskom.
 
Najvyššia suma v tomto programe bola 62-tisíc eur, najnižšia 3000 eur. Dotácie využijú farnosti na rekonštrukciu, modernizáciu, stavebné úpravy, výstavbu, opravu a údržbu. Rímskokatolícka farnosť sv. Vojtecha v Gaboltove napr. v rámci dotácie dobuduje a upraví hygienické zariadenia a prístrešok pre podporu pútnického turizmu, Gréckokatolícka cirkev, farnosť Hrabské za získané financie zrekonštruuje kaplnku Spolutrpiacej Bohorodičky a kaplnky Matky ustavičnej pomoci v Hrabskom.
 
Prostriedky, ktoré v tomto roku nevyužijú, budú použité na dotácie v budúcom roku.
 
Schválené dotácie v programe „Kultúra – Podpora mariánskych pútnických miest v PSK“:
 
Žiadateľ: Rímskokatolícka farnosť sv. Vojtecha Gaboltov
Názov projektu:  Dostavba a úprava hygienických zariadení a prístrešok pre podporu pútnického turizmu 
Termín realizácie: október 2018 - máj 2019
Celkový rozpočet: 143 696,40 €
Schválená dotácia: 62 000 € 
 
Žiadateľ: Gréckokatolícka cirkev, farnosť Ortuťová
Názov projektu: Nákup materiálu – strešnej krytín na gréckokatolícky chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky v mariánskom pútnickom mieste Šášová
Termín realizácie: október 2018 - november 2018
Celkový rozpočet: 5 200 €
Schválená dotácia: 3 500 €
 
Žiadateľ: Gréckokatolícka cirkev, farnosť Hrabské
Názov projektu: Rekonštrukcia kaplnky Spolutrpiacej Bohorodičky a kaplnky Matky ustavičnej pomoci v Hrabskom
Termín realizácie: 1.6.2018 – 30.11.2018
Celkový rozpočet: 4 500 €
Schválená dotácia: 3 000 € 
 
Schválené dotácie v programe „Sociálne služby – Kvalitné poskytovanie sociálnych služieb na území PSK neverejnými poskytovateľmi“: 
 
Žiadateľ: NsP sv. Jakuba, n.o., Bardejov
Schválená dotácia: 4 800 €
(9:50, L. Heilová)
 
Diskusia
Pridať komentár