Súkromné gymnázium v Bardejove na pokraji zániku

3035x
26. November 2018
Ako ďalej? 
 Reportáž
 
Bardejovskému Súkromnému gymnáziu hrozí zánik. Od ďalšieho školského roka im totiž Prešovský samosprávny kraj neplánuje umožniť otvoriť ani jednu triedu. Aj preto sa stretli učitelia, študenti a rodičia na mimoriadnom stretnutí, na ktorom sa zhovárali, ako budú ďalej postupovať v boji o otvorenie prváckej triedy i aká je budúcnosť samotného gymnázia.
 
„Rozprávali sme o našej škole. Žiadali sme pre budúci školský rok jednu triedu, počet žiakov 31 a dostali sme nulu. Takisto ako Súkromná stredná odborná škola. Ja som na tom stretnutí bola, v utorok som oboznámila učiteľov o tomto rozhodnutí, takisto aj žiakov. Mali sme za potrebné upovedomiť o tom aj rodičov. Vo štvrtok som bola na ministerstve školstva, jednoducho dali sme tam námietku voči tomu. Žiadame jednoducho ďalšiu triedu na ďalší školský rok, pretože to vnímame ako diskriminačné rozhodnutie,“ uviedla riaditeľka školy Renáta Tulejová.
 
Na stretnutí sa vyjadrila predsedníčka rady školy, takisto aj samotní študenti, ktorým nie je ľahostajný osud ich školy. „Ani to tak nenecháme, lebo si myslíme, že súkromná škola by v meste mala byť, pretože je to zdravá konkurencia pre ostatné gymnázia, alebo pre ostatné stredné školy. Takže sme sa dohodli, že budeme bojovať ďalej. Dali sme nejaké odvolania, na ministerstvo, na vyšší územný celok a žiadali sme o stretnutie z odboru školstva VÚC a pokiaľ to tak nebude, tak rodičia pristúpia aj k štrajku na VÚC,“ povedala Tulejová.
 
Mimoriadne stretnutie vedenia školy, rodičov a študentov v jedálni ZŠ na Vinbargu
 
Predseda žiackej školskej rady pri Súkromnom gymnáziu v Bardejove Jakub Boruv tvrdí, že ide o negatívny jav v spoločnosti a že takáto likvidácia školy je na argumentoch racionalizácie a demografickej krivky nepostačujúca.
 
„My sme konkrétne podnikli práve to napísanie listu pre pána Majerského. My sme sa tak pomimo tomu viac venovali. Dostávali sme z rôznych strán informácie, že naozaj sa počíta aj s tým, že bude zrušené Súkromné gymnázium, ale naozaj dať také stanovisko, že bude zrušené v podstate 24 hodín po voľbách, keď sa to vezme, to o niečom hovorí,“ zamyslel sa Boruv.
 
Doplnila ho Bianka Terjeková, podpredsedníčka žiackej školskej rady. „Neviem, prečo by sa malo zlikvidovať práve Súkromné gymnázium, keď na rôznych súťažiach títo žiaci dosahujú veľa krát lepšie výsledky, ako žiaci z verejných škôl a taktiež títo žiaci reprezentujú nielen našu školu, ale celkovo aj Bardejov na rôznych celoslovenských súťažiach a dokonca aj v zahraničí.“
 
Súkromné gymnázium v Bardejove vzniklo v roku 2004 a záleží na Prešovskom samosprávnom kraji, či bude plnohodnotnou konkurenciou pre ostatné školy aj v ďalších rokoch alebo či postupne zanikne.
(18:47, M. Baranová)
Diskusia
Pridať komentár