Betlehemské svetlo v Bardejove

1076x
03. December 2018
Pozvanie na ekumenické uvítanie
 
 
Tradícia ekumenického vítania Betlehemského svetla, vzácneho to daru nad dary v Bardejove dospela k jeho „23“. Jeho zvyčajne osvedčení a stáli organizátori vás opätovne pozývajú na túto obľúbenú ekumenickú slávnosť na vyzdobenom Radničnom námestím, v úzkej spolupráci tunajšími médiami a portálom i novinami Ahoj Bardejov.sk.
 
Títo všetci vás pozývajú na jeho uvítací ceremoniál, ktorý sa udeje: 24.decembra 2018 (pondelok, Štedrý deň) o 12:00 pred mestským magistrátom na Radničnom námestí.
 
Tohoročný plamienok Betlehemského svetla začal svoju púť v ďalekej Svätej zemi, v izraelskom Betleheme z Baziliky Narodenia Pána. Odtiaľ bol v špeciálnom lietadle prepravený do rakúskeho Linca (v ňom sa tradícia dovozu svetla do Európy začala) a následne do Bratislavy, kde si ho prevzali skauti, ktorí ho vlakmi rozviezli po celom Slovensku.
 
Jeho plamienok si prevzali vo Svite poľskí skauti. Títo ho potom sťa štafetu radosti, pokoja a lásky odovzdali susednej Ukrajine, pobaltským krajinám, atď.
 
Zapojených milión ľudí 
 
Odhaduje sa, že na jeho prenose a odovzdávaní sa podieľa takmer milión ľudí. Sme veľmi radi a úprimne sa tešíme z toho, že tradícia uvítania sa ujala aj v našom historickom Bardejove ba čo viac, že sa uskutočňuje už po 23. krát na ekumenickej báze a čo je naozaj nádherne, že si ju osvojuje čoraz viac ľudí z mesta i širokého okolia.
 
Veď okrem toho, že si do svojich domovov môžu odnášať ten úžasný a skutočný plamienok svetla z Kristovho rodiska, si môžu vypočuť príhovory a žičenie aj predstaviteľov všetkých piatich kresťanských cirkví a tak v pohode vstúpiť do rodinných osláv Vianočných sviatkov. Nech sa nám teda táto nádherná slávnosť vydarí.
 
Veď jej hlavným cieľom a poslaním je zvýrazniť pokoj, lásku a radosť nielen z narodenia Pána Ježiša Krista, ale i medzi nami a to v každodennom životnom dianí počas nastávajúceho náročného obdobia.
 
Spestriť a vyzdobiť stoly 
 
Organizátormi podujatia sú: Mesto – odd. kultúry MsÚ, Hospic Matky Terezy, Bardejovskí skauti 43.zboru prof. Štefana Hlaváča z Dlhej Lúky ako aj Farské úrady kresťanských cirkví v Bardejove. Príďte teda milí Bardejovčania i vy zo širokého okolia v čo najhojnejšom počte na toto skvelé, tradičné a dnes obľúbené podujatie.
 
Prevezmite si ponúkaný plamienok Betlehemského svetla, ktorým si môžete spestriť a vyzdobiť nielen svoje chrámy, ale aj štedrovečerné stoly vo vašich príbytkoch. Najdôležitejšie však bude, že prostredníctvom neho bude umožnené vyjadriť jeho úžasné myšlienky, ako svetla nádeje, pokoja, zmierenia i odpustenia i vzájomnej a stále chýbajúcej lásky. Tešíme sa na vašu hojnú účasť.
(9:19, J. Krajči)
 
Diskusia
Pridať komentár