Populárna športová súťaž v zručnosti a rýchlosti

1532x
10. December 2018
Šikovní mladí dobrovoľní hasiči súťažili
Videoreportáž
 
V Bardejovskej športovej hale sa uskutočnil už pätnásty ročník halovej súťaže mladých hasičských kolektívov. Na Horný Šariš zavítalo 75 družstiev z celého východoslovenského kraja. Pretekali chlapci a dievčatá do šestnásť rokov.
 
Mladí plameňáci súťažili v štafete dvojíc, v uzlovej štafete i štafete na 5 krát 30 metrov. V štafete dvojíc súťaží päťčlenné družstvo.
 
„Veliteľ vybehne, obehne značku, vráti sa do cieľa a pri návrate vyštartuje prvá dvojica, ktorá roztáča hadicové vedenie. Tí urobia roztáčanie, obehnú značku, pribehnú do cieľa a druhá dvojica to hadicové vedenie stáča,“ prezradil Vladimír Matej, hlavný veliteľ súťaže.
 
Zaujímavá je aj uzlová štafeta, v ktorej pretekári musia na lane urobiť uzly podľa pokynov. „Robia sa štyri uzly na osmičke lane, to je úvez na prúdnicu, plochá spojka, lodná slučka, skracovačka,“ doplnil V. Matej.
 
V štafete na 5 x 30 metrov potrebujú súťažiaci danú trať prebehnúť čo najrýchlejšie.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Záujem o súťaž je každým rokom vyššia a vyššia. Pred siedmymi rokmi sa prihlásilo 25 družstiev, tento rok to bolo trojnásobne vyššia číslo. Družstvá z bardejovského okresu zároveň súťažili o putovný pohár.
 
„Mňa osobne veľmi teší, že je taký záujem medzi mladými, medzi deťmi, o tento druh hasičského športu, ktorý možno z pohľadu niektorých futbalových alebo hokejových tímov nie je až taký zaujímavý, atraktívny, o to viac si to cením, že toľko sa nám hlási hasičských družstiev. Záujem je veľký a som rád, že sa nám podarilo presvedčiť aj župana PSK pána Milana Majerského, že nám túto súťaž podporil a podporuje nám aj ďalšie súťaže hasičov, dospelých, a som veľmi rád, že takáto spolupráca, takáto kontinuita, pokračuje z minulosti aj teraz,“ povedal Pavol Ceľuch, prezident dobrovoľnej požiarnej ochrany SR.
 
Väčšina súťažiacich si nájde miesto aj v dobrovoľných hasičských zboroch v jednotlivých obciach, čo kvituje aj Pavol Ceľuch. V okrese Bardejov má takmer každá obec dobrovoľný hasičský zbor.
 
Medzi domácimi sa najviac darilo pretekárom z Becherova, vyhrali chlapci aj dievčatá. Medzi chlapcami sa na druhom mieste umiestil Gaboltov a na treťom mieste sa umiestnili súťažiaci z KMH Chmeľová. V kategórii dievčat striebro získali dievčatá z Osikova a bronz patril hasičkám z Kľušova.
(13:38, red)
Diskusia
Pridať komentár