Oživovanie ľudových tradícii v Bardejove

510x
14. December 2018
OZ Tvorivosť združuje remeselníkov a ľudových tvorcov 
Prázdninové dielničky pre detičky 
 
Jednou z úloh Hornošarišského osvetového strediska je zachovávanie, rozvoj a propagácia ľudovej tvorby a remesiel. Pri HOS pracuje už viac ako 20 rokov OZ Tvorivosť, ktoré združuje viac ako 30 remeselníkov a ľudových tvorcov.
 
Tí sa pravidelne stretávajú v Dielni remesiel pri rôznych výstavách ľudovej tvorby. A práve preto, že máme v našom regióne šikovných remeselníkov, sa Hornošarišské osvetové stredisko rozhodlo počas roka 2018 pripraviť v Dielni ľudových remesiel tvorivé dielne pre dospelých a deti, kde prostredníctvom týchto ľudí sme propagovali ľudovú remeselnú výrobu v našom regióne.
 
Od marca až do decembra sa tu pravidelne každý mesiac stretávali záujemcovia o tradičnú remeselnú výrobu. V marci sme začali zdobením kraslíc rôznymi technikami, v apríli sa plietli košíky z prútia, v máji sme sa zoznámili s technikou maľby na sklo a enkaustikou, čo bolo pre prítomných veľmi zaujímavé.
 
Deťom sa páčilo vytvárať nové veci a ubezpečili nás, že to čo sa u nás v Dielni ľudových remesiel naučili, budú skúšať aj doma 
 
V júni sa technikou dekupáž ozdobovali fľaše na kávu. Počas letných prázdnin sme pripravili tvorivé dielničky pre deti. V dvoch týždňových turnusoch, v júli a v auguste, sa deti učili novým výtvarným technikám. Hravou formou sme sa snažili vytvoriť s deťmi zaujímavé výrobky. Začali sme prácou s hrnčiarskou hlinou. Vytvárali sme jednoduché hrnčeky, mištičky a vázičky. Po vysušení sme si ich neskôr vymaľovali.
 
Z modelárskej hmoty sme zasa vykrajovali a maľovali rôzne magnetky a prívesky. Druhý deň sa pokračovalo maľovaním a batikovaním tričiek. Neskôr sme pokračovali šitím handrových bábik, dekupážou a nakoniec si deti vytvorili technikou modrotlače vaky na prezuvky.
 
Deťom sa páčilo vytvárať nové veci a ubezpečili nás, že to čo sa u nás v Dielni ľudových remesiel naučili, budú skúšať aj doma.
 
V septembri sme pokračovali textilnou tvorbou a učili sme sa základom pletenia a háčkovania z vlny, tiež sme si vyskúšali tkanie na krosnách. V októbri sme sa zamerali na výrobu smútočných vencov a kytíc. V decembri už DĽR rozvoniavala ihličím a čerstvo upečeným vianočným pečivom. Ženy si mohli vyskúšať zdobenie vianočných perníkov, iné zdobili vianočné gule stužkou alebo si vyrobili vianočnú ikebanu.
 
Pri podobných aktivitách sme sa stretávali v dopoludňajších hodinách aj so žiakmi ZŠ. Deti si vyrábali veľkonočné obrázky zo škrupiniek, ozdobili si kvetináče servítkovou technikou, do ktorých si hneď posadili bylinky a koncom roka vyrábali vianočné ozdoby.
 
Tí starší si vyskúšali maľovanie horúcim voskom. Všetky kurzy sa konali pod odborným vedením skúsených lektoriek. O niektoré kurzy bol veľký záujem, a preto sme ich zopakovali ešte raz.
 
Veríme, že sa pri podobných tvorivých dielňach stretneme aj v budúcom roku. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
(17:11, E. Moravcová, M. Harňaková, HOS)
Diskusia
Pridať komentár