Vianočná zbierka potravín pre rodiny v núdzi. Výsledok? 5,5 ton potravín

2349x
26. December 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE  
Bardejovčania pomohli Bardejovčanom
Tento rok sa vyzbieralo 5,5 ton potravín 
 
V dňoch 14. a 15. decembra 2018 sa konala 13. zbierka “Saleziánske Kilo” v sieti 6 predajní potravín Makos v meste Bardejov a Bardejovskej Novej Vsi. Už štvrtý rok sa do zbierky zapája aj obec Fričkovce, kde si sami zabezpečujú dobro­voľníkov na zber potravín.
 
Tento rok tisíce Bardejovčanov darovali približne 5,5 ton potravín zo svojich nákupov, ktoré boli dobrovoľníkmi rozvezené do 230 rodín v núdzi v okrese Bardejov.
 
Na zbere potravín, ich triedení, nakladaní, rozvoze sa zúčastnilo viac ako 80 dobrovoľníkov – mužov, žien, mladých a detí. Spolu sa pripravilo 230 krabíc potravín.
 
Povzbudivá bola spolupráca dobrovoľníkov z viacerých cirkví na území Bardejova. Veľkou pomocou boli birmovanci či už na tzv. stojkách v predajniach, pri triedení alebo aj rozvoze po­travín.
 
Podujatia sa už tradične ukončilo modlitbou a posedením pri znamenitom guľáši. Súčasťou tejto zbierky bola aj jedna novinka - do balíkov s potravinami pre rodiny bol pri­daný aj dotazník, pomocou ktorého sa rodiny môžu dostať ku second-hand oblečeniu. Obdarované rodiny si vyplnia, aké konkrétne šat­stvo (typ, veľkosť atď.) by potrebovali a okruh dobrovoľníkov Saleziánskeho Kila sa pokúsi im ho zabezpečiť.
 
Saleziánske kilo v Bardejove začalo v roku 2012 na Vianoce, kedy 20 dobrovoľníkov s podporou bratov saleziánov vyzbieralo 15 krabíc potravín. K zbierke sa postupne pridávali dobrovoľníci z ďalších cirkví v Barde­jove a dnes je to už spoločné dielo.
 
Zbierka sa začala neskôr robiť aj týždeň pred Veľkou no­cou a koná sa teda dvakrát ročne. Inšpirácia pre toto dielo prišla z Prešova. Veľká vďaka patrí dobrovoľníkom za ich čas a námahu, ale hlavne tisícom Bardejovčanov, ktorí prispeli do zbierky a pomohli tak druhým.
(16:05, M. Ceľuch)
 
Diskusia
Pridať komentár