Kriminálka zadržala Pavla z Bardejova, pri sebe mal metamfetamín

2693x
24. Január 2019
Drogová trestná činnosť v Prešovskom kraji
Príslušníci prešovskej krajskej kriminálky v posledných dňoch riešili tri prípady drogovej trestnej činnosti. Prvý prípad bol realizovaný 17.01.2019 v súčinnosti s policajtmi NAKA – východ a PPÚ Prešov.
 
Počas policajnej akcie bol zadržaný Juraj z okresu Vranov nad Topľou, ktorému bolo vyšetrovateľom na základe dôkaznej situácie vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin drogovej trestnej činnosti. Ak sa mu vina preukáže, hrozí mu trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.
 
Juraj si zadovažoval omamné a psychotropné látky - metamfetamín a marihuanu, ktoré prechovával na rôznych miestach i v mieste trvalého bydliska.
 
Tie ďalej distribuoval, dával alebo predával vo Vranove nad Topľou. Konal tak napriek tomu, že bol rozsudkom Okresného súdu Košice v roku 2013 uznaný vinným z drogovej trestnej činnosti. U Juraja bola vykonaná osobná prehliadka, prehliadka iných priestorov ako aj domová prehliadka, pri ktorých boli zaistené veci dôležité pre trestné konanie (igelitové vrecúška s obsahom neznámej zelenej rastlinnej sušiny, trubičky, demontovaná a znečistená prázdna banka žiarovky, vrecko s obsahom bielej kryštalickej látky a striekačka).
 
Zadržaný Pavol z Bardejova 
 
Počas tejto akcie bol zadržaný aj Pavol z Bardejova, ktorému bolo taktiež vznesené obvinenie z drogovej trestnej činnosti a ktorému hrozí rovnaký trest odňatia slobody.
 
Pavol si neoprávnene zadovažoval psychotropnú látku metamfetamín, ktorú u seba prechovával a ktorá bola zaistená pri osobnej prehliadke. Aj Pavol takto konal napriek tomu, že bol už za taký čin rozsudkom Okresného súdu v Bardejove právoplatne odsúdený.
 
Prešovský vyšetrovateľ podal návrhy na vzatie obvinených Juraja a Pavla do väzby, ktoré boli prokurátorom akceptované a na základe rozhodnutia súdu sú obaja obvinení stíhaní väzobne.
 
Zasahovali aj vo Svidníku 
 
Druhý prípad drogovej trestnej činnosti bol realizovaný vo Svidníku (na jeho realizácii sa podieľali krajskí kriminalisti, policajti OKP OR PZ vo Svidníku i PPÚ Prešov).
 
Zadržaný bol Svidníčan menom Dušan, u ktorého bola vykonaná osobná prehliadka, prehliadka iných priestorov i domová prehliadka. Dušan bol obvinený zo zločinu nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na tri až desať rokov. Dušanovi bolo preukázané, že neoprávnene zadovažoval, prechovával i odpredával ďalším osobám metamfetamín v okresoch Svidník a Stropkov.
 
Vyšetrovateľom bol aj vzhľadom ku kriminálnej minulosti obvineného spracovaný návrh na jeho väzobné stíhanie, ktorý bol prokurátorom akceptovaný. Súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.
 
Takisto aj v Giraltovciach 
 
Tretia akcia sa uskutočnila v Giraltovciach a to v súčinnosti s policajtmi OKP OR PZ vo Svidníku a PPÚ Prešov. Pri nej bol zadržaný podozrivý muž menom Dávid, u ktorého bola vykonaná osobná prehliadka, prehliadka iných priestorov a domová prehliadka.
 
Na základe zhromaždených dôkazov bolo vyšetrovateľom Dávidovi vznesené obvinenie zo zločinu drogovej trestnej činnosti (ide o trestnú sadzbu odňatia slobody na tri až desať rokov).
 
Dávid si v Čechách, kde pracuje, kúpil sušené v časti rastliny konope (Cannabis) a tie aj po príchode na Slovensko prechovával pri sebe. V tomto prípade obvinený Dávid bol vyšetrovateľom na základe súhlasu prokurátora prepustený zo zadržania a stíhaný bude na slobode.
(18:07, krpz, video: FB/Polícia Slovenskej republiky)
 
Diskusia
Pridať komentár