Zaslúžia si poslanci v Lenartove takéto odmeny?

4556x
26. Február 2019
Rôzne odmeny
Viete, aké odmeny dostávajú poslanci? Foto: ilustračné
 
Internetom sa šíria informácie o odmenách poslancov obecných zastupiteľstiev. Tí ich dostávajú hlavne za účasť na rokovaní obecného zastupiteľstva. Každá obec si môže určiť aj odmeny za iné účasti miestnych poslancov na akciách obce. Do redakcie sme dostali správu, v ktorej sa uvádzajú odmeny poslancov v obci Lenartov (okres Bardejov).
 
Uvádza sa v nej, že poslanci Lenartova si odsúhlasili odmenu po prepočítaní na približne 250 eur za každú účasť na obecnom zastupiteľstve. V susednej obci Malcov má ísť o podstatne nižšiu čiastku – o odmenu 40 eur.
 
„Jediný poslanec, ktorý bol proti a vzdal sa 90% platu je Peter Harňak. Na ďalšej schôdzi navrhol nižšie odmeňovanie, ktoré nájdete na stránke Lenartova, ale ani jeden poslanec ho nepodporil. Pýtam sa, zaslúžia si poslanci v Lenartove takéto odmeny? Môj názor je, že si to nezaslúžia...,“ uvádza sa v správe od nášho čitateľa.
 
Funkcia poslanca sa zásadne vykonáva bez prerušenia pracovného alebo obdobného pomeru. Poslancovi patrí náhrada skutočných výdavkov, ktoré mu v súvislosti s výkonom funkcie poslanca vznikli, podľa osobitných predpisov platných pre zamestnancov v pracovnom pomere.
 
Poskytnutie odmeny poslancovi obecného zastupiteľstva teda nie je povinnosťou, na druhej strane ale býva pravidlom. Odmeňovanie poslancov sa musí realizovať na základe zásad odmeňovania poslancov, ktoré schvaľuje obecné zastupiteľstvo, poslancovi možno poskytnúť odmenu najmä vzhľadom na úlohy a časovú náročnosť výkonu funkcie podľa zásad odmeňovania poslancov, najviac však v kalendárnom roku jeden mesačný plat starostu bez zvýšenia podľa príslušnej platovej skupiny.
 
Aká je odmena?
 
Opýtali sme sa teda starostov niekoľkých obcí, aká je odmena poslancov za jedno zasadnutie obecného zastupiteľstva, koľko zastupiteľstiev zvykne byť za jeden rok či aké odmeny dostávajú poslanci za účasť na obecných akciách. Z piatich opýtaných obcí sme dostali odpoveď od štyroch (do konca uzávierky od dvoch, ďalšie dve obce poskytli odpovede neskôr).
 
Starostka obce Lenartov nás odkázala na webovú stránku, kde sa podrobne uvádzajú jednotlivé odmeny. Za každú účasť na obecnom rokovaní patrí poslancovi 25 percent z priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok, tj. približne 250 eur za jedno rokovanie. Poslancovi za každú účasť, prácu a aktivitu na obecných akciách - na prípravách a organizovaní slávnosti k výročiu vzniku obce, oslobodenia obce, výročia SNP, slávnostné dni obce, športové a iné kultúrne podujatia organizované obcou patrí odmena 50 eur.
 
Na webe sa ďalej dočítate: Poslancovi obecného zastupiteľstva s prihliadnutím na kvalitu výkonu jeho funkcie, zohľadňujúc jeho prácu a aktivitu, napr. na prípravách materiálov na rokovanie obecného zastupiteľstva, na prípravách a organizovaní slávnosti k výročiu vzniku obce, oslobodenia obce, výročia SNP, slávnostné dni obce, športové a iné kultúrne podujatia, organizované obcou môže byť jeden raz v roku na návrh starostky a po schválení v obecnom zastupiteľstve, vyplatená mimoriadna odmena.
 
Odpoveď sme dostali aj z obce Snakov, kde je odmena členov obecného zastupiteľstva 100 eur v hrubom za štvrťrok a zastupiteľstvo sa koná minimálne štyri krát do roka. Za účasť na obecných akciách poslanci odmeny nedostávajú.
 
V obci Hrabské dostanú poslanci odmenu za jedno zasadnutie 30 eur, do roka zasadajú zvyčajne štyri až päť krát. Za účasť na obecných akciách poslanci žiadne príplatky alebo odmeny nedostávajú. 
 
Obec Gerlachov má sedem poslancov a každý z nich dostane za zasadanie zastupiteľstva iba 20 eur. Fixná ročná odmena poslanca je 140 eur, na obecných akciách do 5 hodín je odmena 10 eur a nad 5 hodín je 20 eur.  Z obce Malcov sme sa odpovede nedostali.
 
Viete, aké odmeny majú poslanci vo vašej obci alebo vo vašom meste?
(14:19, r, AKTUALIZOVANÉ 28.2.2019, 11:44) 
Diskusia
Pridať komentár