Maľované bardejovské historky

1022x
08. Marec 2019
Maľované bardejovské historky
V knižnici sa uskutočnilo finále výtvarnej súťaže 
 
Marec, mesiac, v ktorom si už tradične pripomíname význam kníh. Aj tento rok sa Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove zapojila rozmanitým program aktivít a podujatí do jubilejného 20. ročníka podujatia Týždeň slovenských knižníc 2019.
 
V utorok 5.3.2019 sa v priestoroch študovne okresnej knižnice uskutočnilo finále výtvarnej súťaže Maľované bardejovské historky realizovanej v rámci projektu Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Keďže knihy si zaslúžia pozornosť nielen vďaka svojmu obsahu, posolstvu, ale aj knižnému prevedeniu, súťaž si kládla za úlohu podporiť vzťah k ilustrátorskému umeniu.
 
Úlohou súťažiacich bolo vytvoriť prostredníctvom výtvarného prejavu ilustrácie k povestiam a príbehom o bardejovskom regióne, ktoré si vyžrebovali z novovytvorených textov napísaných žiakmi v súťaži Bardejovské povesti a príbehy realizovanej v roku 2018 pri príležitosti 777. výročia prvej písomnej zmienky o meste Bardejov.
 
Do súťaže, ktorej vyhlásenie bolo 8.1.2019, sa prihlásilo 51 žiakov prvého a druhého stupňa základných škôl. Sprievodným podujatím súťaže boli besedy s ilustrátorkami, ktoré obohatili žiakov nielen odborným usmernením, ale aj zážitkami, či skúsenosťami a ukážkami svojej tvorby.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Pozvanie na prvú besedu a zároveň prvé súťažné kolo, na ktorom si súťažiaci vyžrebovali text povesti alebo príbehu, ktoré sa konali 29.1.2019, prijala akademická maliarka a ilustrátorka Anna Gajová.
 
Druhá beseda a zároveň druhé súťažné stretnutie s tvorivou dielňou sa konali v utorok 5.3.2019 s maliarkou Martou Augustinskou, ktorá výtvarné práce hodnotila. Súťažné stretnutie v tento deň pozostávalo z troch častí.
 
Najskôr sa uskutočnila súťaž v maľovaní ilustrácií k vyžrebovaným povestiam a príbehom, stretnutie pokračovalo besedou s pani maliarkou a po besede nasledovalo vyhodnotenie. Súťažiaci uplatnili svoju fantáziu a kreativitu za použitia ľubovoľných techník, vytvorili tak nevšedný zážitok a preto rozhodovanie nebolo jednoduché, avšak podarilo sa vybrať tých najlepších (zoznam nižšie).
 
Víťazi v jednotlivých kategóriách získali diplomy a vecné ceny, ktoré im odovzdali maliarka Marta Augustinska a riaditeľka Okresnej knižnice Dávida Gutgesela v Bardejove Mgr. Iveta Michalková. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na súťaži. Osobitná vďaka patrí súťažiacim za ich nadšenie a úsilie. Veríme, že účasť v súťaži Maľované bardejovské historky im priniesla dobrý pocit a bola pre nich inšpiráciou do ďalšej práce.
 
Mladšia kategória: 1. miesto: Gregor KUZMIAK, Cirkevná spojená škola v Bardejove 2. miesto: Nina KRJAKOVÁ, ZŠ Komenského 23 3. miesto: Viktória ŠTARKOVÁ, ZŠ Wolkerova 10
 
Staršia kategória: 1. miesto: Dária KAPSDORFEROVÁ, ZŠ B.Krpelca 2. miesto: Sofia KAPSDORFEROVÁ, ZŠ Komenského 23 3. miesto: Natália BLAŽEJČÍKOVÁ, Cirkevná spojená škola
 
Cena poroty v mladšej kategórii: Klaudia HNIDENKOVÁ, ZŠ Nám. a. g. L. Svobodu 16
 
Cena poroty v staršej kategórii: Izabela MIKLOŠOVÁ, ZŠ s MŠ Pod Vinbargom
(15:33, J. Lipková, foto: M. Balaščák)
 
Diskusia
Pridať komentár