Rodičovské združenie pre rodičov budúcich prváčikov

541x
22. Marec 2019
Rodičovské združenie materskej školy na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove
Pred začiatkom rodičovského združenia 
 
Kvalitný „výstup“ z materskej školy znamená kvalitný „vstup“ pre základnú školu. Samozrejme, že reč je o ľuďoch, deťoch, živých bytostiach, našich žiakoch. Na našej ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove venujeme materskej škole pozornosť rôznymi aktivitami, či už pre žiakov samotných alebo pre ich rodičov.
 
Dňa 20. marca 2019 sa „Pod Vinbargom“ uskutočnilo rodičovské združenie materskej školy. Prítomné boli všetky kompetentné osoby: zástupkyňa školy PaedDr. Daniela Dunčáková, zástupkyňa materskej školy Anna Chovancová, učiteľky 1. ročníka našej školy Mgr. Mária Volčková a Mgr. Alena Želinská - školská špeciálna pedagogička, učiteľky materskej školy Mgr. Antónia Hudáková a Dana Hostová. Samozrejme, pozvanie prijali aj mnohí rodičia, bez ktorých by rodičovské združenie nebolo rodičovským združením, ale len samozvaným posedením učiteľov.
 
Rodičovské združenie otvorila zástupkyňa materskej školy Anna Chovancová, ktorá prítomným rodičom oznámila s programom.
 
PaedDr. Daniela Dunčáková, zástupkyňa školy, oboznámila rodičov o zápise žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2019/2020, ktorý sa uskutoční v období od 1. apríla do 30. apríla 2019. Všetkých rodičov srdečne pozvala na slávnostný zápis prvákov, ktorý sa na našej škole uskutoční dňa 4. apríla 2019 o 16:00. Pani zástupkyňa tiež vyzdvihla spoluprácu našej ZŠ s MŠ Pod Vinbargom s ostatnými školami v Bardejove. Informovala prítomných rodičov o tom, že v školskom roku 2019/2020 ZŠ Vinbarg otvára triedu pre autistické deti s mentálnym postihnutím. ZŠ s MŠ Pod Papierňou v Bardejove otvára v budúcom školskom roku 1. logopedickú triedu– prípravný ročník.
 
Mgr. Mária Volčková vyzdvihla spoluprácu učiteliek našej materskej školy pri príprave predškolákov. Poukázala na to, čo by mal predškolák štandardne zvládať, aby jeho štart do 1. ročníka základnej školy bol čo najľahší: pravo/ľavá orientácia, analýza slova, grafomotorika, predmatematické predstavy, samoobslužné činnosti, logopedické ťažkosti.
 
Mgr. Želinská priblížila rodičom, že je dôležité absolvovať depistáž, ktorú vykonávajú odborní zamestnanci CPPPaP (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie). Odborníci objektívne posúdia spôsobilosť a školskú zrelosť predškoláka na vstup do prvého ročníka základnej školy, resp. identifikujú možné ťažkosti u predškoláka. Mgr. Želinská tiež poukázala aj na sociálnu zrelosť dieťaťa a na vhodné postupy socializácie – napr. formou hry. Takto sa dajú účinne odstraňovať možné oslabenia predškolákov.
 
Prítomní rodičia vystúpili v diskusii so svojimi otázkami, na ktoré im učitelia ochotne odpovedali. V diskusii sa našiel priestor aj pre rozlúčku predškolákov, ktorá je každoročne u detí obľúbená . Týmto pekným gestom sa reálne končí pre dieťa obdobie materskej školy.
 
Celé rodičovské združenie sa nieslo v príjemnej atmosfére, kde všetko bolo koncentrované do jedného bodu: ako komplexne zlepšiť fungovanie dieťaťa v materskej škole. Ako to v živote býva, každý koniec je de facto začiatkom.
(13:57, Mgr. J. Šoltés, foto: A. Chovancová)
 
Diskusia
Pridať komentár