Valentín Šefčík navštívil ZŠ na Komenského ulici v Bardejove

890x
23. Marec 2019
Navštívil nás spisovateľ Valentín Šefčík
Beseda bola veľmi zaujímavá, žiakov zaujala 
 
Dvanásty marec bol na Základnej škole na Komenského ul. v Bardejove tak trochu neobyčajný. Hlavne pre žiakov štvrtého ročníka, medzi ktorých zavítal v rámci marca, mesiaca knihy, známy autor poézie pre deti - spisovateľ Valentín Šefčík.
 
Jeho básne sú veľmi obľúbené a detskí recitátori si ich často vyberajú na Hviezdoslavov Kubín. Doteraz mu vyšli 4 knihy: Kniha na vydaj, Kamienky na ceste, Bola raz jedna láska a Basta Fidli, o ktorej Daniel Hevier povedal:
 
„Konečne poriadna kniha na slovenskom trhu!“. Ilustroval ju známy slovenský výtvarník Miroslav Cipár a odborná porota zostavená Bibianou a Slovenskou sekciou IBBY ju zaradila medzi najkrajšie knihy jesene 2010.
 
Podľa vyjadrenia odbornej kritiky Šefčíkove básne nie sú klasické rýmovačky, hoci rýmom a rytmike sa nevyhýba. Jeho poéziu možno pripodobniť k Hevierovej hravosti a modernosti, ale má aj svoje odlišnosti v originalite point či lyrických inotajov.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Valentín Šefčík je povolaním učiteľ, zároveň riaditeľ malotriedky v Bertotovciach a ako nám sám povedal, účinok svojich básní si overuje na žiakoch. Besedu viedol spôsobom, ktorý našich štvrtákov zaujal natoľko, že chvíľami počúvali doslova s otvorenými ústami. Nechýbal na nej smiech, potlesk za pútavé prednesy autora aj žiakov.
 
Čerešničkou na torte bolo to, že spisovateľ im za prednesy zapísal do žiackych knižiek jednotky. Otázkam nebolo konca kraja. Deti zaujímali jeho záľuby, tvorba, pýtali sa na inšpiráciu, ale aj súkromie spisovateľa. On trpezlivo a zaujímavo odpovedal na ich všetečné otázky.
 
Dokonca im zarecitoval aj báseň z knihy, ktorú ešte len pripravuje. Prezradíme, že bude o zázrakoch, akým je napríklad aj celkom „obyčajná“ bublina. Stretnutie zavŕšila autogramiáda. Podpis spisovateľa v čitateľských denníčkoch bude deťom ešte dlho pripomínať toto príjemné stretnutie s ním.
(10:49, ZŠ Kom)
 
Diskusia
Pridať komentár