Prihlášky na stredné školy už len do 10. apríla

649x
09. Apríl 2019
Posledná možnosť prihlásiť sa 
 
Do 10. apríla sa tohtoroční deviataci musia rozhodnúť, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Na nových stredoškolákov je pripravených aj 75 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.
 
V zmysle vyhlášky ministerstva školstva a po definitívnom určení počtu miest pre prvákov na stredných školách ponúkajú školy v Prešovskom samosprávnom kraji 6518 miest, z toho v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja je vytvorených 5404 miest.
 
Pre budúcich prvákov pritom župné školy od 1. septembra otvoria vyše 120 učebných a študijných odborov. Najväčší záujem opätovne očakávajú gymnáziá a školy so zameraním na technické odbory.
 
V kraji sa perspektívnymi po vzore predošlých rokov ukazujú elektrotechnika, strojárstvo i stavebníctvo. Aj v budúcom školskom roku majú budúci študenti možnosť vzdelávať sa v zaujímavých učebných a študijných odboroch, z ktorých sú mnohé nedostatkové na trhu práce a zamestnávatelia majú záujem o absolventov týchto odborov.
 
Dopyt je napríklad po operátorovi kožiarskej výroby, obchodnom pracovníkovi, biotechnológovi, farmakológovi, biochemikovi, ale žiadanými sú i absolventi odborov krajčír, cukrár – pekár, mäsiar – lahôdkár či cukrár – kuchár.
 
 
 
Na župné gymnáziá je možné prijať 898 žiakov, študijné odbory s maturitou na školách PSK majú pripravených 3181 miest a učebné odbory s výučným listom môže študovať 1325 žiakov.
 
Verejné stredné školy v kraji sú pripravené prijať aj 667 žiakov, ktorí nemajú ukončený deviaty ročník. Školy, ktoré ponúkajú bilingválne štúdium alebo vyžadujú špeciálne overenie zručností realizujú prijímacie konanie podľa termínov stanovených odborom školstva Okresného úradu v Prešove.
 
Ostatné odborné školy a gymnáziá sa na nápor deviatakov ešte len pripravujú. Uchádzač alebo zákonný zástupca žiaka môže pritom podať dve prihlášky na dve rôzne školy alebo dva odbory vzdelávania tej istej strednej školy.
 
Odovzdať ich riaditeľovi základnej školy treba do 10. apríla. Prijímacie skúšky v prvom termíne sa budú konať v dvoch dňoch, a to 13. a 16. mája 2019.
(20:24, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár