Aj naše deti a športové kluby reprezentujú mesto Bardejov

970x
05. Máj 2019
BLOG: Aj naše deti a športové kluby reprezentujú mesto Bardejov
 
Dosť nás prekvapil spôsob a štýl akým sa pán Stanislav Soroka, prezident futbalového klubu Partizán Bardejov otvoril a vedie debatu ohľadom financovania futbalu v našom meste. Nechceme to nijako podrobnejšie rozoberať, ale sme presvedčení o tom, že takýmto spôsobom sa nič nevyrieši a napokon doteraz ani nevyriešilo.
 
Skôr nás mrzí, že celá táto diskusia sa točí iba okolo futbalu akoby iné športy neexistovali. Áno sme tu a hrdo sa hlásime k práci a výsledkom, ktoré v práci s mládežou i dospelými každoročne dosahujeme. Neraz sú nadšenie a radosť z dosiahnutých výsledkov väčšie ako množstvo financií, ktoré máme na túto činnosť k dispozícii.
 
Sme vďační za akúkoľvek pomoc. Nebyť obetavých rodičov a sponzorov ochotných pomôcť, mohli by sme na to zabudnúť. Aj dotácie zo strany mesta, či už na činnosť, organizovanie podujatí, ale aj na prípravu formou bezplatného užívania športovísk je pre nás pomocou. Sme doslova vďační za každé euro.
 
Mesto nie je povinné financovať vrcholový šport, ale vytvárať podmienky na športovanie, hlavne pre mládež a to si myslíme , že aj robí. Ináč by sme len ťažko dokázali to, čo sa nám darí pre šport v Bardejove robiť. Aj my by sme sa mohli sťažovať.
 
Aj my by sme chceli a potrebovali viac. Každý šport so sebou prináša iné potreby a náklady. Profesionálny je už úplne o čomsi inom. Každý klub zastrešuje iný počet športovcov, kladie iné nároky na počet trénerov.
 
Aj my máme v našich radoch víťazov regionálnych, slovenských i medzinárodných súťaží. Majstrov Slovenska, Európy, Sveta, hráčov i hráčky reprezentujúcich farby Slovenska na medzinárodnom fóre.
 
Aj na naše zápasy a podujatia prichádzajú diváci, od ktorých my nevyberáme vstupné. Tiež potrebujeme uhrádzať cestovné náklady na zápasy a rôzne súťaže. Veľmi dobre vieme aké ťažké je získať sponzorov. Raz je to viac, raz menej. Mesto nám všetkým nemôže vykryť celú našu činnosť.
 
Tiež si myslíme, že od jedného veľkého sponzora, ktorý je ochotný pomôcť, by nemal dostať iba jeden šport. Zrazu tak máme pocit, akoby jediný šport, ktorým je sa v meste potrebné zaoberať je futbal, aj za cenu, že to pôjde na úkor nás ostatných.
 
Pýtame sa a kde sú tradičné loptové halové športy, pamätníci bardejovského športu si veľmi dobré pamätajú, že nie tak dávno sa tu hrala vrcholová hádzaná, prvoligový basketbal, volejbal, hokej či taktiež sa tu robila veľmi kvalitná a úspešná atletika, džudo, kickbox a z týchto športov vzišli aj viacerí úspešní reprezentanti Slovenska, ktorí reprezentujú Slovensko až do dnes a samozrejme ostatné športy nevynímajúc, ale skončilo to nakoniec tak, aby prežil futbal, tieto loptové halové športy a ostatné športy ostali hlboko v zabudnutí a postupné museli skončiť.
 
Zákon o športe podľa nás nič zásadné nevyrieši. Problém majú aj niektoré veľké športové zväzy. Niektoré majú peňazí na rozdávanie, ale otázka je, či sú nasmerované správne. A tu sa kdesi začína celý problém, ktorý je potrebné od základov zmeniť. Nám nepomôžu žiadne stratégie, ktoré sú v konečnom dôsledku utópiou, ani plakať nad realitou alebo vylievanie si zlosti. Iba spravodlivé rozdelenie existujúcich zdrojov a tvrdá práca pri ďalšom napĺňaní našich rozpočtov.
 
A na záver. My rešpektujeme každý jeden šport, nie sme proti futbalu. Aj my chceme, aby napredoval. Ženská zložka je pre nás všetkých príkladom ako sa to dá robiť. Ale aj my máme, nižšie spomínané športové kluby 963 organizovaných športovcov a nechceme a nesmieme zostať na vedľajšej koľaji.
 
Preto nastal čas, spravodlivo riešiť vzniknutú situáciu.
 
Športové kluby Bardejov:
 
HCM Bardejov- muži hádzaná
Handball Club BJ- ženy hádzaná
BKM Bardejov- ženy basketbal
BK Bardejovskí rytieri- muži basketbal
Kickboxclub BJ- kick-box
ŠK Marušin- judo
JUDO CLUB BJ- judo
ŠK Olympia- karate
ŠSK J.A. Komenského- atletika
Mládež HC 46 BJ- hokej
Volley Elite Academy- volejbal
KMG Laser- Delta BJ- gymnastika
BŠK Bardejov- šach
ŠK Family Bardejov- silový trojboj
(14:14, športové kluby Bardejov, * BLOG / Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje)
 
Diskusia
Pridať komentár