Slávnosti prvého svätého prijímania v Bardejove

1704x
30. Máj 2019
Prvé sväté prijímanie
Žiaci prijali Pána Ježiša 
 
Tieto dni budú navždy slávnostné pre žiakov, ktorí po prvý raz prijali Pána Ježiša v Eucharistii do svojho srdiečka. Prvé sväté prijímanie sa uskutočnilo najprv v Bazilike sv. Egídia, následne v Kostole sv. Rodiny na Vinbargu a na Vinbargu sa slávnosť uskutoční aj najbližšiu nedeľu o 10.00 hod.
 
Všetky deti sa aktívne zapájajú do slávenia liturgie spevom, čítaniami, spoločnými modlitbami, prinesením obetných darov a v závere poďakovaním duchovnému otcovi a rodičom.
 
Ale hlavne je to deň, kedy sa deti stali už trochu dospelými, deň ich prvého osobného stretnutia s Ježišom v Eucharistii. 
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Sväté prijímanie 
 
Sväté prijímanie je pojem, ktorým katolícka a pravoslávna cirkev označuje posvätený chlieb a víno​​, ktorý kresťania prijímajú pri slávení Eucharistie. Sväté prijímanie má pôvod v latinskom "communio" resp. v gréckom "koinonia" (voľne preložiteľné napr. ako "zdieľanie spoločenstva" a pod.).
 
Podľa Nového zákona Ježiš ustanovil zdieľanie chleba a vína a prikázal konať tento akt svojim nasledovníkom ako srdce uctievania pri spoločnom schádzaní sa spoločenstva. Pri slávení "zdieľania spoločenstva" si kresťania pripomínajú Ježišovu smrť, prijímajú Božiu milosť skrze spoločenstvo s Ním a medzi sebou navzájom a tešia sa na čas Jeho opätovného príchodu.  
(15:24, V. Novák, red)
 
Diskusia
Pridať komentár