Víťazkami Nina Sabolová a Sarah Goboňová

654x
02. Jún 2019
Kráľ čitateľov 2019
Ocenené dievčatá 
 
Bývalá Prvá dáma Spojených štátov Jacqueline Kennedy raz povedala, že existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet a láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých. Túto cestu si pred mnohými rokmi vybrali aj knihovníci Okresnej knižnice Dávida Gutgesela v Bardejove.
 
V snahe zvýšiť záujem detí o knihy a čítanie oceňuje knižnica každý rok prostredníctvom literárno – vedomostnej súťaže s názvom Kráľ čitateľov svojich najusilovnejších detských čitateľov.
 
Tohto roku bola súťaž realizovaná v rámci projektu Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
 
O prestížny titul sa uchádzalo 21 detských čitateľov, žiakov druhého stupňa základných škôl. Svoje vedomosti a zručnosti si zmerali v dvoch súťažných kolách. Prvé kolo pozostávalo z testu, ktorý bol zameraný na orientáciu v knižnici a detskej literatúre.
 
Druhé literárne kolo preverilo fantáziu súťažiacich, ktorých úlohou bolo nadviazať na neznámy úryvok vlastným vymysleným príbehom.
 
Do záverečného hodnotenia sa započítal aj počet vypožičaných kníh za súťažné obdobie. Čitateľská súťaž prebiehala od 22. februára 2019 do 16. mája 2019, kedy vyvrcholil boj o trón slávnostnou korunováciou.
 
Dve kráľovné 
 
Kráľom čitateľov pre rok 2019 sa stali v mladšej kategórií žiačka 6. A. zo ZŠ Bartolomeja Krpelca Nina Sabolová. V staršej kategórií získala titul žiačka 9. B. zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom Sarah Goboňová. Kráľovskú korunu nasadil víťazom na hlavu hlavný porotca súťaže spisovateľ Tomáš Tinker Šoltés, DiS. art.
 
Keďže súťažiaci boli skvelí a s pridelenými úlohami sa popasovali veľmi zodpovedne členovia poroty sa rozhodli udeliť ceny aj za literárnu úlohu, či najviac prečítaných kníh.
 
Cenu za literárnu úlohu získali v mladšej kategórií žiačka 6. A. zo ZŠ Bartolomeja Krpelca Nina Sabolová, žiačka 6. A. zo ZŠ Bartolomeja Krpelca Sára Germanová a žiačka 5. B. zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom Sofia Sokolová.
 
V staršej kategórií boli ocenení žiačka 9. B. zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom Sarah Goboňová, žiačka 7. A. zo ZŠ Bartolomeja Krpelca Kristína Hnidenková a žiačka 7. C. zo ZŠ na Wolkerovej ulici v Bardejove Zuzana Hijová.
 
Cenu za najviac prečítaných kníh si odniesli žiačka 7. A. zo ZŠ Bartolomeja Krpelca Kristína Hnidenková, žiačka 8. A. zo ZŠ s MŠ Pod Papierňou Júlia Zachardalová a žiačka 8. A. zo ZŠ s MŠ Pod Papierňou Alexandra Šuťaková.
 
Víťazi v jednotlivých kategóriách si okrem diplomov odniesli vecné ceny venované okresnou knižnicou. Slávnostnú atmosféru programu dotváral hudobný sprievod žiakov z CZUŠ sv. J. Bosca v Bardejove pod vedením Jozefa Kohúta DiS. art.
(19:16, J. Lipková)
Diskusia
Pridať komentár