Poznáme najlepších: G. Vízváriová, M. Tribus a A. Fecko

3660x
20. Jún 2019
Ocenenie najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl 
Oceňovanie prebiehalo už po jedenásty raz 
 
Prešovský samosprávny kraj ocenil najúspešnejších pedagogických pracovníkov a žiakov stredných škôl z celého kraja. Stalo sa tak vo štvrtok 20. júna na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde si plaketu prevzalo spolu 21 pedagógov a 20 žiakov. Symbolicky sa tak poďakoval za prácu a úspechy v školstve.  
 
„Som veľmi rád, že náš kraj má na svojich školách pedagógov, ktorí svojich zverencov vzdelávajú s láskou a radosťou a tiež som hrdý na to, že tu máme žiakov, ktorí nás s úspechom reprezentujú a sú vzorom a obrovskou motiváciou pre ostatných svojich spolužiakov,“ povedal vo svojom príhovore predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.  
 
Zároveň vyzdvihol, že tento rok sa ocenenie pre najúspešnejších pedagógova žiakov stredných škôl prvýkrát odovzdávalo nielen zástupcom štátnych, ale aj súkromných a cirkevných škôl – teda všetkých škôl v územnej pôsobnosti PSK.  
 
Plaketu Jána Ámosa Komenského – Sophista pro regione, učiteľ múdrosti pre región – získalo 21 pedagógov. Návrhy na toto ocenenie posielali riaditelia škôl a o laureátoch rozhodovali členovia Územnej školskej rady.  
 
Z 21 ocenených laureátov je 8 učiteľov z Prešova, 3 z Popradu a Kežmarku, 2 z Bardejova, po jednom zástupcovi majú školy z Medzilaboriec, Svitu, Humenného, Čaklova a Levoče. O návrhu na ocenenie žiakov rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK, ktorá plaketu Lux mentium – Svetlo poznania udelila 20 žiakom.
 
10 ocenených žiakov je z prešovských stredných škôl, 2 z Popradu a po jednom zástupcovi majú školy v Bardejove, Kežmarku, Snine, Hornom Smokovci, Svite, Starej Ľubovni, Humennom a vo Vranove nad Topľou.
 
Plaketu Jána Ámosa Komenského – Sophista pro regione, učiteľ múdrosti pre región – získalo 21 pedagógov
 
Obe udeľované krajské ocenenia s naším regiónom veľmi úzko súvisia. Ján Amos Komenský navštívil a krátko pôsobil aj v meste Prešov, čo dodnes pripomína pamätná tabuľa na evanjelickom kolégiu. Lux mentium je názov diela významného filozofa a pedagóga Jána Bayera z Prešova, takmer-zakladateľa evanjelického kolégia.
 
V zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja je 75 stredných škôl, 2 jazykové školy, 1 škola v prírode a 1 školský internát. Na školách pracuje spolu 2 375 pedagogických zamestnancov a 1 011 nepedagogických zamestnancov, počet žiakov na dennom štúdiu dosahuje 21 305. Čo sa týka súkromných a cirkevných škôl, na území kraja je ich 34 a 1 štátna stredná škola. Počet žiakov denného štúdia na súkromných stredných školách je 2 771, na cirkevných 2 211 žiakov. 
 
Charakteristika ocenených:
 
Ing. Gabriela Vízváriová – učiteľka odborných ekonomických predmetov na Hotelovej akadémii Jána Andraščíka v Bardejove a odborný garant pomaturitného špecializačného štúdia v odbore daňové služby. Podieľala sa na tvorbe a realizácii mnohých projektov v rámci Erazmus+ či na projekte Moderné vzdelávanie – štart úspešnej spoločnosti. Je lídrom v inováciách ekonomického vzdelávania pre účtovníctvo a informatiku. Realizovala tiež rekvalifikačné kurzy účtovníctva a informatiky a bola organizátorkou aj školiteľkou Hospodárskeho týždňa.
 
RNDr. Marcel Tribus – riaditeľ Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove. Pod jeho vedením sa škola stala modernou vzdelávacou inštitúciou s najmodernejšími laboratóriami a modernou didaktickou technikou. Počas svojej pedagogickej praxe pripravoval žiakov na predmetové olympiády, v ktorých dosahovali vynikajúce umiestnenia nielen na národnej, ale aj medzinárodnej úrovni. Dlhé roky tiež viedol Klub biatlonu na Gymnáziu s výbornými výsledkami na celoslovenskej úrovni. Ako riaditeľ školy pracuje s láskou, náročnosťou a vnútorným presvedčením. Jeho vysoké pracovné nasadenie, flexibilita, zanietenosť, manažérske myslenie a schopnosť efektívneho riadenia vytvárajú pozitívne ovzdušie pre rozvoj školy.
 
Anton Fecko – žiak Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove. Patrí medzi najúspešnejších žiakov školy a získal ocenenia v celoslovenských a aj medzinárodných súťažiach. V krajskom kole súťaže ZENIT získal v kategórii grafik 1. miesto a v celoštátnom kole tejto súťažecenné 2. miesto. V medzinárodnej súťaži Technika kolem mně v Prahe obsadil 5. miesto a v súťaži Cinema 2018 získal v celoštátnom kole čestné uznanie. Počas celého štúdia sa aktívne zapájal do rôznych školských i mimoškolských aktivít a je tiež členom redakčnej rady školského časopisu. 
(20:07, I. Ondriová) 
Diskusia
Pridať komentár